Vyskúšajte túto fantastickú jablkovú žemľovku s tvarohom, ktorej recept pozná niekoľko generácií. Žemľovku môžete pripraviť z pečiva, ktoré vám zostalo z predošlého dňa, chutných jabĺk a tvarohu. V recepte si tiež napíšeme, ako pripraviť lahodnú nadýchanú penu, ktorá žemľovku skvele dochutí.
Ingrediencie
- 1 vianočka alebo 5 – 6 makoviek (podľa veľkosti pekáča)
- 500 ml mlieka
- 2 väčšie vajcia
- 2-3 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- 1 škoricový cukor
- 4 PL cukru podľa kyslosti jabĺk
- 5 jabĺk (alebo podľa chuti)
- 1 tvaroh
- Šťava z citróna podľa chuti
- Hrozienka podľa chuti
- Maslo na vymastenie pekáča
Na sneh
- 3 bielky
- 3 PL kryštálového cukru
- štipka soli
- šťava z citróna
Postup
- Pekáč si poriadne vymažeme maslom. Vianočku si nakrájame na krajce alebo makovky si pozdĺžne prepolíme. Do taniera zmiešame mlieko, vajcia a 1 PL cukru. Poriadne premiešame, z oboch strán namočíme a poukladáme na dno pekáča.
- Do misky si nastrúhame jablká, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom a dôkladne premiešame. Jablkovú zmes rovnomerne navrstvíme na vianočku v pekáči.
- V ďalšej mise si vymiešame tvaroh, žĺtky, 3 PL cukru, podľa chuti hrozienka a citrónovú šťavu. Tvarohovú zmes rovnomerne navrstvíme na jablkovú zmes.
- Na vrch poukladáme zvyšnú vianočku alebo makovky namočené v mliečnej zmesi. Ak zostane mlieko môžeme ním poliať vrchné vianočky.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme 30 minút. Medzitým si vyšľaháme bielky so štipkou soli do polotuha. Pridáme 3 PL cukru a šťavu z citróna (nemusí byť) a vyšľaháme na tuhý, lesklý sneh. Po dopečení Navrstvíme sneh na žemľovku a dáme na cca 10 minút zapiecť. Vrch snehu by mal byť zlatistý.