Preskočiť na obsah

Tzatziky je typ gréckeho dipu, ktorý sa podáva ako príloha k jedlu v Stredomorí a na Strednom východe Ide v podstate o studené jogurtové jedlo s nakrájanou uhorkou alebo inou zeleninou. Výborne sa hodí ku korenistým mäsitým jedlám stredomorskej kuchyne.

Ingrediencie

  • 1 uhorka 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 60 ml extra panenského olivového oleja 
  • 500 g gréckeho bieleho jogurtu 
  • 1-2 lyžice červeného vínneho octu 
  • Soľ 
  • Čierne mleté korenie 

Postup

  1.  Očistíme uhorku a najemno ju nastrúhame. Dochutíme soľou a korením a necháme 10 minút odstáť. 
  2. Nastrúhanú uhorku zabalíme do utierky a vyžmýkame, aby sme ju zbavili prebytočnej vody. 
  3. Do misky pridáme nastrúhanú a vyžmýkanú uhorku, mletý cesnak, olivový olej, jogurt, 1-2 lyžice červeného vínneho octu, štipku soli a miešame, kým sa ingrediencie nespoja. 
  4. Omáčku skladujeme v chlade a podávame ako dip s teplým pita chlebíkom prípadne ako omáčku k souvlaki. 
Ďalšie inšpirácie