Tzatziky je typ gréckeho dipu, ktorý sa podáva ako príloha k jedlu v Stredomorí a na Strednom východe Ide v podstate o studené jogurtové jedlo s nakrájanou uhorkou alebo inou zeleninou. Výborne sa hodí ku korenistým mäsitým jedlám stredomorskej kuchyne.
Ingrediencie
- 1 uhorka
- 2 strúčiky cesnaku
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- 500 g gréckeho bieleho jogurtu
- 1-2 lyžice červeného vínneho octu
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Postup
- Očistíme uhorku a najemno ju nastrúhame. Dochutíme soľou a korením a necháme 10 minút odstáť.
- Nastrúhanú uhorku zabalíme do utierky a vyžmýkame, aby sme ju zbavili prebytočnej vody.
- Do misky pridáme nastrúhanú a vyžmýkanú uhorku, mletý cesnak, olivový olej, jogurt, 1-2 lyžice červeného vínneho octu, štipku soli a miešame, kým sa ingrediencie nespoja.
- Omáčku skladujeme v chlade a podávame ako dip s teplým pita chlebíkom prípadne ako omáčku k souvlaki.