Preskočiť na obsah

Vanilkovo-broskyňové muffiny

Tieto broskyňové muffiny sú vyrobené z jemne koreneného cesta a zrelých, šťavnatých broskýň. Do prázdnych košíčkov treba pridať 1 až 2 polievkové lyžice vody. Takto sa košíčky s vodou zohrejú rovnakou rýchlosťou ako košíčky s muffinovým cestom, čo pomôže muffinom upiecť sa rovnomerne.

Ingrediencie

  • 195 g hladkej múky 
  • 150 g cukru plus 1 PL na muffiny 
  • 2 ČL prášku do pečiva 
  • 1 lČL mletého zázvoru plus 1/8 ČL na muffiny 
  • 1 ČL mletej škorice plus 1/8 ČL na muffin 
  • Štipka soli 
  • 80 ml rastlinného oleja 
  • 1 veľké vajce 
  • Cca 100 ml plnotučného mlieka 
  • 1 a ½ ČL vanilkového extraktu 
  • 1 – 2 veľké zrelé broskyne nakrájané na malé kúsky 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C a plech na muffiny si vystelieme papierovými košíčkami. 
  2. Vo veľkej mise si zmiešame múku, 150 g cukru, prášok do pečiva, zázvor, škoricu a soľ. Do druhej misy dáme rastlinný olej a vajce. Vyšľaháme a pridáme mlieko a vanilkový extrakt. Znova premiešame a prelejeme do misy so suchými ingredienciami. Jemne premiešame drevenou varechou a nakoniec primiešame broskyne.  
  3. Do pripravených papierových košíčkov dávkujeme lyžicou cesto cca do ¾. 
  4. Cukrovú polevu pripravíme zmiešaním 1 PL cukru s 1/8 ČL zázvoru a 1/8 ČL škorice a jemne pokvapkáme vrch muffín.  
  5. Pečieme 15 až 20 minút, kým nie je špáradlo zapichnuté do stredu suché. Po dopečení necháme 5 minút na plechu a potom vyberieme muffiny na mriežku a necháme vychladnúť.  
Ďalšie inšpirácie