...

Vrstvy pečeného baklažánu, zemiakov a cukety s chutnou objemnou paradajkovo-šošovicovou omáčkou a preliate krémovou bešamelovou omáčkou. Vyskúšajte tento jednoduchý a chutný recept na vegetariánsku Moussaku s cuketou.

Ingrediencie

  • 2 stredné baklažány  
  • Soľ 
  • 3 zemiaky 
  • 2 veľké cukety 
  • olivový olej  

Bešamel 

  • ⅓ hrnčeka + 2 polievkové lyžice olivový olej 
  • ⅔ hrnčeka hladkej múky 
  • ½ ČL soli 
  • ¼ ČL mletého muškátového orieška 
  • 4 hrnčeky mlieka 
  • 2  vajcia 

Šošovicová zmes 

  • 1 žltá cibuľa 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 1 a ¼ hrnčeka varenej čiernej šošovice (cca ½ hrnčeka nevarenej) 
  • 400 g drvených paradajok 
  • ½ hrnčeka vývaru alebo vody 
  • 1 ČL suchého oregana 
  • ½ ČL muškátového orieška 
  • Štipka škorice 

Postup prípravy

  1. Predhrejeme si rúru na 200 °C. Medzitým si umyjeme, očistíme a pozdĺžne nakrájame baklažány. Rozložíme ich na plech a posypeme soľou. Necháme odležať 20 – 30 minút a vysušíme papierovými utierkami.  
  2. Pripravíme si bešamel. Vo veľkej panvici si rozohrejeme olej na strednej teplote. Vmiešame múku, soľ a korenie. Keď je zmes zlatistá za stáleho miešania metličkou pridávame zohriate mlieko. Varíme za občasného miešania na strednej teplote 5 – 7 minút. Pridáme muškátový oriešok a podľa chuti dosolíme alebo dokoreníme. Odoberieme malé množstvo bešamelovej zmesi, vyšľaháme ju z vajíčkami a vrátime do panvice s bešamelom. Privedieme do varu za stáleho miešania a povaríme ešte cca 2 minúty. Odstránime z tepla a necháme vychladnúť. Bešamelová omáčka má byť krémová, hustá a hladká. 
  3. Kým chladne bešamel pripravíme si šošovicovú zmes. V panvici si rozohrejeme 1 PL olivového oleja na strednom ohni. Cibuľu a cesnak krátko orestujeme (cca 3 až 4 minúty), pokiaľ sa nezačne uvoľňovať cesnaková vôňa. Pridáme uvarenú čiernu šošovicu, drvené paradajky a vývar. Dochutíme štipkou soli a pridáme oregano, muškátový oriešok a malú štipku mletej škorice. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a čiastočne prikryjeme pokrievkou. Dusíme asi 15 až 20 minút. 
  4. Kým sa šošovica dusí, upečieme si zeleninu. Plátky ošúpaných zemiakov, cukety a baklažánu poukladáme na naolejovaný plech. Potrieme olivovým olejom a dáme piecť na 15 – 20 minút, kým nezmäknú.  
  5. Na dno zapekacej misy nalejeme najskôr trochu šošovicovej omáčky a rozotrieme. Na vrch navrstvíme zeleninu, zalejeme zvyškom šošovicovej omáčky a na vrch natrieme bešamelovú omáčku, ktorú poriadne uhladíme. Pečieme na strednom rošte cca 45 minút, resp. kým nebude mať vrstva bešamelu zlatohnedú farbu. Pred podávaním necháme odstáť aspoň 20 minút.