Vrstvy pečeného baklažánu, zemiakov a cukety s chutnou objemnou paradajkovo-šošovicovou omáčkou a preliate krémovou bešamelovou omáčkou. Vyskúšajte tento jednoduchý a chutný recept na vegetariánsku Moussaku s cuketou.
Ingrediencie
- 2 stredné baklažány
- Soľ
- 3 zemiaky
- 2 veľké cukety
- olivový olej
Bešamel
- ⅓ hrnčeka + 2 polievkové lyžice olivový olej
- ⅔ hrnčeka hladkej múky
- ½ ČL soli
- ¼ ČL mletého muškátového orieška
- 4 hrnčeky mlieka
- 2 vajcia
Šošovicová zmes
- 1 žltá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 a ¼ hrnčeka varenej čiernej šošovice (cca ½ hrnčeka nevarenej)
- 400 g drvených paradajok
- ½ hrnčeka vývaru alebo vody
- 1 ČL suchého oregana
- ½ ČL muškátového orieška
- Štipka škorice
Postup prípravy
- Predhrejeme si rúru na 200 °C. Medzitým si umyjeme, očistíme a pozdĺžne nakrájame baklažány. Rozložíme ich na plech a posypeme soľou. Necháme odležať 20 – 30 minút a vysušíme papierovými utierkami.
- Pripravíme si bešamel. Vo veľkej panvici si rozohrejeme olej na strednej teplote. Vmiešame múku, soľ a korenie. Keď je zmes zlatistá za stáleho miešania metličkou pridávame zohriate mlieko. Varíme za občasného miešania na strednej teplote 5 – 7 minút. Pridáme muškátový oriešok a podľa chuti dosolíme alebo dokoreníme. Odoberieme malé množstvo bešamelovej zmesi, vyšľaháme ju z vajíčkami a vrátime do panvice s bešamelom. Privedieme do varu za stáleho miešania a povaríme ešte cca 2 minúty. Odstránime z tepla a necháme vychladnúť. Bešamelová omáčka má byť krémová, hustá a hladká.
- Kým chladne bešamel pripravíme si šošovicovú zmes. V panvici si rozohrejeme 1 PL olivového oleja na strednom ohni. Cibuľu a cesnak krátko orestujeme (cca 3 až 4 minúty), pokiaľ sa nezačne uvoľňovať cesnaková vôňa. Pridáme uvarenú čiernu šošovicu, drvené paradajky a vývar. Dochutíme štipkou soli a pridáme oregano, muškátový oriešok a malú štipku mletej škorice. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a čiastočne prikryjeme pokrievkou. Dusíme asi 15 až 20 minút.
- Kým sa šošovica dusí, upečieme si zeleninu. Plátky ošúpaných zemiakov, cukety a baklažánu poukladáme na naolejovaný plech. Potrieme olivovým olejom a dáme piecť na 15 – 20 minút, kým nezmäknú.
- Na dno zapekacej misy nalejeme najskôr trochu šošovicovej omáčky a rozotrieme. Na vrch navrstvíme zeleninu, zalejeme zvyškom šošovicovej omáčky a na vrch natrieme bešamelovú omáčku, ktorú poriadne uhladíme. Pečieme na strednom rošte cca 45 minút, resp. kým nebude mať vrstva bešamelu zlatohnedú farbu. Pred podávaním necháme odstáť aspoň 20 minút.
Ďalšie recepty
Pečený losos s citrónom a kôprom - FIT recept
Vanilkovo broskyňové muffiny - originálny recept
Polenta s lesnými hubmi, cesnakom a šalviou - zdravý recept
Zdravé kokosové sušienky s kúskami čokolády - FIT recept
Perfektná Machaca - ochutnajte tradičné domáce jedlo zo severného Mexika
Kuracie souvlaki - výborný grécky recept
Gordon blue alebo cordon bleu - jednoduchý recept na kuraciu pochúťku
Magiritsa - tradičný recept na grécku veľkonočnú polievku s jahňacích drobov
Maďarský hovädzí perkelt s haluškami- overený recept
Fantastická brokolicovo cheddarová polievka - jednoduchý recept