Preskočiť na obsah

Hot cross buns, tie lákavo voňavé, korenisté sladké pečivo ozdobené charakteristickým krížom na vrchu, sa dlho považujú za symbol Veľkého piatku a veľkonočného obdobia v rôznych častiach sveta. Táto tradícia, prepojená bohatou spleťou kultúrnych a náboženských významov, spája aromatické lákadlo pečiva s hlboko zakoreneným symbolizmom kresťanstva, čo z hot cross buns robí nielen potešenie pre chuťové poháriky, ale aj sviatok pre dušu.

Pochádzajúce z Veľkej Británie, história hot cross buns je tak vrstvená ako chute, ktoré sa v nich prelínajú. Hovorí sa, že tieto pečivá nesú so sebou nielen vôňu korenín ako škorica a muškátový oriešok, ale aj kúsok histórie siahačku do 12. storočia. Kríž zdobiaci každé pečivo je široko uznávaný ako symbol ukrižovania Ježiša Krista, čo z týchto pečív robí neoddeliteľnú súčasť veľkonočných tradícií, symbolizujúcich koniec pôstu a oslavu vzkriesenia.

Kulinárska cesta hot cross buns je svedectvom o evolúcii pečenia a jeho schopnosti prenášať tradície z jednej generácie na ďalšiu. Typicky sú tieto pečivá vyrobené z bohatého kvasnicového cesta obsahujúceho múku, mlieko, cukor, maslo, vajcia a srdcervúcu zmes korenín ako škorica, muškátový oriešok a všehochuť. Pridanie hrozienok, alebo kandizovaného citrusového peelingu do cesta prináša výbuchy sladkosti a textúry, vytvárajúc viacsenzorický jedálček so každým sústom.

Príprava hot cross buns je prežiarená tradíciou a legendami. Napríklad sa kedysi verilo, že pečivá upečené na Veľký piatok sa neskazia ani nezoplia počas nasledujúceho roka. Iná poviera tvrdila, že tieto pečivá môžu chrániť pred lodičnou katastrofou, keď sa vezmú na morské cesty. Či už týmto presvedčeniam veríme alebo nie, akt pečenia a zdieľania hot cross buns zostáva mocným symbolom spoločenstva a spolupatričnosti.

Dnes hot cross buns prekročili svoje náboženské pôvody a stali sa pevnou súčasťou pekární a domácností po celom svete, najmä počas veľkonočnej sezóny. Moderné interpretácie a variácie receptu sa objavili, čím sa prispôsobili rôznym chuťovým preferenciám a dietetickým obmedzeniam, vrátane bezlepkových a vegánskych verzií. Avšak podstata tradície zostáva nedotknutá, s krížom na vrchu ako dojímavým pripomenutím jej historických a duchovných koreňov.

Hot cross buns sú viac než len sezónna pochúťka. Sú zmesou histórie, tradície a kulinárskeho umenia, symbolizujú nádej, obnovu a zjednocujúcu silu jedla. Keď sa zahryzneme do mäkkého, korenistého cesta hot cross bun, zúčastňujeme sa na tradícii, ktorá prekračuje čas, pripomínajúc nám trvalú povahu našich spoločných ľudských skúseností.

Recept hot cross buns

Ingrediencie

  • 75 g hrozienok
  • 180 ml teplého mlieka
  • 100 g cukru
  • 60 g masla 
  • 1/2 ČL soli 
  • 7 g sušeného droždia 
  • 2 vajcia 
  • 430 g hladkej múky 
  • 1/4 ČL mletej škorice 
  • štipka muškátového orieška 

Na potretie 

  • 1 vajce  
  • 1 ČL vody 

Krížiková glazúra

  • 60 g práškového cukru 
  • 12 ml mlieka 

Postup

  1. Hrozienka  zalejeme vriacou vodou, necháme 10 minút postáť a potom scedíme.   
  2. Do misky dáme trochu teplého mlieka, trocha cukru a sušené droždie. Premiešame a necháme pri izbovej teplote asi 10 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.  
  3. Vo veľkej mise zmiešame zvyšné teplé mlieko, zvyšný cukor, maslo a soľ. Miešame, kým sa maslo nerozpustí. Potom pridáme rozšľahané vajcia a droždie. Vmiešame škoricu a muškátový oriešok. Postupne prisypávame múku a miesime, kým nevznikne hladké a mäkké cesto. Nakoniec pridáme scedené hrozienka a premiesime, kým sa nespoja s cestom. 
  4. Misu si vymažeme maslom a vložíme do nej cesto. Otočíme ho namaslovenou stranou nahor, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.  
  5. Vykysnuté cesto dáme na múkou vysypaný plech a rozdelíme ho na 12 rovnakých častí. Z každého cesta vytvarujeme bochníček a preložíme ich na maslom vymastený plech. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.  
  6. Rúru si predhrejeme na 190 °C. Bochníčky potrieme vyšľahaným vajcom a pečieme 15 – 17 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé. Upečené bochníčky vyberieme z rúry a necháme na plechu chladnúť. 
  7. Keď sú žemle ešte teplé, zmiešame práškový cukor s mliekom. Ak je poleva príliš riedka, pridáme cukor. Vzniknutú zmes presunieme do cukrárskeho vrecka a navrch každého bochníčka spravíme krížik.  

Hot cross buns otázky a odpovede

Čo sú to hot cross buns?

Hot cross buns sú sladké, korenisté pečivá, ktoré sú tradične spojené s Veľkým piatkom a veľkonočnými sviatkami. Majú charakteristický kríž na vrchu, ktorý môže byť vyrobený z cesta alebo polevy a symbolizuje ukrižovanie Ježiša Krista.

Z akých ingrediencií sa hot cross buns pripravujú?

Hot cross buns sa obvykle pripravujú z bohatého kvasnicového cesta obsahujúceho múku, mlieko, cukor, maslo, vajcia a koreniny ako škorica a muškátový oriešok. Často obsahujú aj hrozienka, kandizovanú citrusovú kôru alebo ďalšie sušené ovocie.

Aká je história hot cross buns?

História hot cross buns siaha až do 12. storočia, kde boli spojené s kresťanskými tradíciami. Stali sa obzvlášť populárne vo Veľkej Británii, kde sa stali symbolom Veľkého piatku a sú súčasťou veľkonočných tradícií.

Ako sa pripravujú hot cross buns?

Hot cross buns sa pripravujú miešaním a kvasením cesta, ktoré obsahuje koreniny a sušené ovocie. Po prvom vykysnutí sa cesto rozdelí na malé guľôčky, na ktorých sa vytvorí kríž. Potom sa pečú, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Niekedy sa po upečení potierajú glazúrou pre lesk.

Môžu byť hot cross buns vegánske?

Áno, existujú vegánske verzie hot cross buns, kde sa tradičné ingrediencie ako maslo, mlieko a vajcia nahradia vegánskymi alternatívami, ako sú rastlinné mlieka, maslá a vajcové náhrady.

Je možné hot cross buns zamraziť?

Áno, hot cross buns sa dajú úspešne zamraziť. Odporúča sa ich najprv úplne vychladnúť, potom ich pevne zabaliť alebo umiestniť do vzduchotesnej nádoby pred zamrazením. Pred konzumáciou ich nechajte rozmraziť pri izbovej teplote alebo ich na chvíľu vložte do mikrovlnnej rúry.

Existujú rôzne varianty hot cross buns?

Áno, existuje mnoho variácií hot cross buns, ktoré zahŕňajú rôzne prísady a koreniny. Niektoré moderné varianty zahŕňajú pridanie čokolády, jabĺk, karamelu alebo dokonca syra do cesta alebo ako súčasť polevy.

Ďalšie inšpirácie