Preskočiť na obsah

Veľkonočné plnené vajíčka sú tradičným jedlom počas veľkonočného obdobia. Jedná sa o tvrdé varené vajíčka, ktoré sa po uvarení nechajú vychladnúť a potom sa ich okraj opatrne odlúpne a vydlabú sa z nich vaječné žĺtky. Tieto žĺtky sa potom zmiešajú s kyslou smotanou, majonézou, korením a ďalšími prísadami, aby vznikla náplň, ktorá sa opäť vleje do vydlabaných vajíčok. Plnené vajíčka sa potom môžu ozdobiť čerstvým kôprom alebo pažítkou a podávajú sa ako súčasť veľkonočného menu alebo ako sviatočné občerstvenie.

Ingrediencie

  • 10 vajec 
  • 150 g masla 
  • Tavený syr v črievku 
  • 1 – 2 ČL horčice  
  • Soľ  
  • Mleté čierne korenie 
  • Červená mletá paprika  
  • Čerstvý petržlen  

Postup

  1. Vajíčka uvaríme natvrdo. Po dovarení schladíme, ošúpeme a prerežeme na polovice.  
  2. Do väčšej misy vyberieme žĺtky, pridáme maslo, tavený syr, horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Vyšľaháme, podľa potreby dosolíme alebo dokoreníme. Môžeme pridať viac masla alebo syra podľa chuti.  
  3. Do cukrárenského vrecka vložíme zmes a plníme vaječné bielky podľa vlastnej fantázie.  
  4. Nakoniec dozdobíme mletou červenou paprikou a petržlenom. 
Ďalšie inšpirácie