Preskočiť na obsah

Veľkonočný zajačik s tvarohom je tradičným dezertom, ktorý sa pripravuje na Veľkú noc v mnohých krajinách. Tento dezert je zvyčajne vyrobený z tvarohu, cukru, masla a vajec, ktoré sa spolu zmiešajú a pečú v peci, aby vytvorili jemný a krehký koláč. Následne sa formuje do tvaru zajačika a zdobí sa farebnými vajíčkami, ktoré symbolizujú obnovu a oživenie prírody po zime.

Tento dezert má pôvod v kresťanskej tradícii a symbolizuje zmŕtvychvstanie Krista. Zajačik bol pôvodne symbolom plodnosti a nového života, ktorý sa neskôr stal súčasťou veľkonočných tradícií. V súčasnosti sa Veľkonočný zajačik s tvarohom stáva obľúbeným dezertom po celom svete a mnohé krajiny majú svoje vlastné varianty tohto tradičného receptu.

Ingrediencie

  • 250 g tvarohu 
  • 250 g polohrubej múky 
  • 250 g zmäknutého masla  
  • 180 g kryštálového cukru 
  • 3 vajcia 
  • 1 bal prášku do pečiva 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • Kôra z 1 citróna 

Postup

  1. Rúru si rozohrejeme na 180 °C. Formu na zajačika poriadne vymažeme maslom a vysypeme múkou, strúhankou ale ideálne kvôli chuti a vôni kokosom.  
  2. V mise si zmiešame cukor s citrónovou kôrou rukami, tak aby bol cukor jemne nažltlý. Potom pridáme zmäknuté maslo a šľaháme.  
  3. Postupne zašľaháme vajíčka, tvaroh a vanilkový extrakt. Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva, kým sa všetky ingrediencie nespoja.  
  4. Pečieme asi 45 minút alebo pokým nie je špajdľa zapichnutá doprostred čistá.  
  5. Po dopečení necháme asi 5 minút vo forme a potom zajačika vyklopíme.  
  6. Vychladnutého zajačika ozdobíme podľa vlastných preferencií.  
Ďalšie inšpirácie