Preskočiť na obsah

Výborná a zdravá mrkvová bábovka

Dokonalá kombinácia korenia, mrkvy a orieškov robí z tejto bábovky výborný koláč, ktorý je ideálnou súčasťou každého veľkonočného stola.

Ingrediencie

  • 500 g cukru 
  • 250 ml repkového oleja 
  • 4 vajcia 
  • 5 PL horúcej vody 
  • 300 g hladkej múky 
  • 1 ČL škorice 
  • 1 a ½ ČL prášku do pečiva 
  • ½ ČL sódy bikarbóny 
  • 1 ČL muškátového orieška 
  • 1 ČL mletých klinčekov 
  • 230 – 250 g strúhanej mrkvy 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °Ca formu na bábovku vymažeme olejom a vysypeme múkou.  
  2. V mise vyšľaháme cukor s olejom. Postupne zašľaháme vaječné žĺtky a vodu. V druhej miske zmiešame suché ingrediencie a pridáme k vaječnej zmesi. Poriadne premiešame a pridáme najemno nastrúhanú mrkvu. Kto má rád môže pridať nasekané pekanové orechy. V samostatnej miske vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a jemne vmiešame do vaječnej zmesi. 
  3. Pečieme cca 1 hodinu, pokiaľ špajdľa zapichnutá doprostred nebude suchá. Po dopečení necháme 10 minút chladnúť vo forme, potom ju vyklopíme a necháme vychladnúť.  
  4. Mrkvová bábovka je skvelá aj s krémovou polevou. (Mascarpone alebo krémový syr vymiešame s cukrom, vanilkovým extraktom a 2-3 ČL mlieka. Nalejeme na vychladnutú bábovku a podávame) 
Ďalšie inšpirácie