Reklama
Dezerty

Východniarska paska – veľkonočný recept

Reklama

Východniarska paska, často nazývaná aj „hrudková“, je tradičné východoslovenské pečivo, ktoré sa podáva najmä na Veľkú noc. Ide o sladký chlieb, ktorý je typický svojou hnedou, hrudkovou štruktúrou a jemnou arómou vanilky.

Východniarska paska je tradičnou sviatočnou pochúťkou, ktorá sa podáva na Veľkú noc a často sa ozdobuje farebnými vajíčkami. Má bohatú chuť a dokonale sa hodí k šálke čaju alebo kávy.

Ingrediencie

  • 5 PL kryštálového cukru
  • 200 ml mlieka
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g zmäknutého masla
  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • Štipku soli
  • Plátky mandlí na posypanie
  • (kto má rád môže do cesta pridať hrozienka, mandle a pod.)

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C a okrúhlu formu vymažeme maslom.
  2. Do hrnčeka dáme zohriať mlieko, rozdrobíme droždie a primiešame cukor. Prikryjeme a necháme postáť, kým kvások nezačne rásť.
  3. Do misy preosejeme múku, pridáme vanilkový cukor,  maslo, žĺtky, soľ, kvások a vymiesime hladké cesto. Ak je cesto príliš riedke, prisypeme trochu múky. Prikryjeme a necháme na teplom mieste asi 1 hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Vykysnuté cesto vytvarujeme do tvaru bochníka a vložíme do pripravenej formy. Necháme ešte chvíľku kysnúť, potom vrch nakrojíme do kríža, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami.
  5. Pečieme 40 – 45 minút alebo pokiaľ nebude vrch dozlatista upečený.

Najčastejšie otázky

Čo je to Východniarska paska?

Východniarska paska je tradičné slovenské pečivo, ktoré sa najčastejšie pečie na Veľkonočnú nedeľu. Je to sladké bochníkovité pečivo, ktoré obsahuje vajcia, mlieko, maslo, droždie a cukor.

Aký je pôvod Východniarskej pasky?

Pôvod Východniarskej pasky sa datuje do obdobia predkresťanstva, kedy sa slávila jar a prebudenie prírody. Neskôr sa tradícia preniesla do kresťanskej Veľkonočnej slávnosti a stala sa súčasťou slovenskej kultúry.

Ako sa Východniarska paska pripravuje?

Východniarska paska sa pripravuje z kysnutého cesta, ktoré sa mieša s vajcami, cukrom, maslom a mliekom. Potom sa tvaruje do bochníka a nechá sa ešte raz nakysnúť. Po nakysnutí sa pečie v rúre a podáva sa na Veľkonočnú nedeľu ako sladké pečivo.

S čím sa Východniarska paska podáva?

Východniarska paska sa najčastejšie podáva s maslom a džemom alebo s medom. Môže sa tiež krájať na plátky a podávať ako dezert počas Veľkonočného obeda.

Ako sa uchováva Východniarska paska?

Východniarska paska sa najlepšie uchováva v papierovej alebo plátenej utierke pri izbovej teplote. Ak je pečivo mäkké a vlhké, môže sa skladovať aj v chladničke. Je dôležité, aby nebola vystavená priamemu slnečnému svetlu a zdrojom tepla, ktoré by mohli spôsobiť, že sa stane tvrdou a nechutnou.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama