Preskočiť na obsah

Východniarska paska, známa tiež pod láskavým označením „hrudková“, predstavuje nielen kulinársku špecialitu, ale aj hlboko zakorenenú súčasť veľkonočných tradícií východného Slovenska. Toto sladké pečivo, charakteristické svojou jedinečnou hnedou, hrudkovou štruktúrou, sa na sviatočných stoloch objavuje predovšetkým počas Veľkej noci, kedy svojou prítomnosťou obohacuje sviatočnú atmosféru a pripomína bohatosť regionálnej kultúry a kulinárskeho dedičstva.

Ústredným prvkom východniarskej pasky je jej nezameniteľná chuť, ktorá je výsledkom premyslenej kombinácie ingrediencií, medzi ktoré patrí mimo iných aj vanilka. Práve jemná aróma vanilky dodáva tomuto pečivu neopakovateľnú vôňu a chuť, ktorá dokáže prebudzovať spomienky a vyvolávať pocit domova a pohody. Vanilka, spolu s charakteristickou hrudkovou textúrou, tvorí základ, ktorý rozlišuje východniarsku pasku od ostatných druhov sladkého chleba.

Vzhľad východniarskej pasky je takisto neoddeliteľnou súčasťou jej tradície. Typické je jej ozdobovanie farebnými vajíčkami, ktoré nepridávajú len vizuálnu atraktivitu, ale tiež symbolizujú obrodu a nový život, čo sú kľúčové motívy veľkonočných sviatkov. Toto zdobenie robí z pasky nielen pochúťku, ale aj dekoratívny element, ktorý dopĺňa sviatočnú atmosféru.

Paska sa tradične podáva ako doplnok k šálke čaju alebo kávy, pričom jej bohatá chuť a vôňa dokáže premeniť aj obyčajné posedenie na nevšedný zážitok. Jej príprava a podávanie sú výrazom pohostinnosti a lásky k tradícii, čím sa stáva nielen súčasťou sviatočného menu, ale aj nositeľom kultúrnych hodnôt a spojivom medzi generáciami.

Východniarska paska tak predstavuje viac než len pečivo; je to symbol spojenia, tradície a oslavy života. V jej príprave a podávaní sa odráža hlboký rešpekt k regionálnym zvykom a kultúrnemu dedičstvu, čo z nej robí neoddeliteľnú súčasť veľkonočných osláv na východnom Slovensku. Vďaka svojej jedinečnej chuti a vôni, ako aj svojmu miestu v srdciach a tradíciách ľudí, zostáva východniarska paska cenným pokladom, ktorý sa z generácie na generáciu odovzdáva s láskou a hrdosťou.

Recept východniarska paska

Ingrediencie

  • 5 PL kryštálového cukru 
  • 200 ml mlieka 
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 400 g polohrubej múky 
  • 1 vanilkový cukor 
  • 100 g zmäknutého masla 
  • 3 žĺtky 
  • 1 vajce 
  • Štipku soli 
  • Plátky mandlí na posypanie 
  • (kto má rád môže do cesta pridať hrozienka, mandle a pod.) 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C a okrúhlu formu vymažeme maslom. 
  2. Do hrnčeka dáme zohriať mlieko, rozdrobíme droždie a primiešame cukor. Prikryjeme a necháme postáť, kým kvások nezačne rásť.  
  3. Do misy preosejeme múku, pridáme vanilkový cukor,  maslo, žĺtky, soľ, kvások a vymiesime hladké cesto. Ak je cesto príliš riedke, prisypeme trochu múky. Prikryjeme a necháme na teplom mieste asi 1 hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.  
  4. Vykysnuté cesto vytvarujeme do tvaru bochníka a vložíme do pripravenej formy. Necháme ešte chvíľku kysnúť, potom vrch nakrojíme do kríža, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami.  
  5. Pečieme 40 – 45 minút alebo pokiaľ nebude vrch dozlatista upečený.

Východniarska paska otázky a odpovede

Čo je to Východniarska paska?

Východniarska paska je tradičné slovenské pečivo, ktoré sa najčastejšie pečie na Veľkonočnú nedeľu. Je to sladké bochníkovité pečivo, ktoré obsahuje vajcia, mlieko, maslo, droždie a cukor.

Aký je pôvod Východniarskej pasky?

Pôvod Východniarskej pasky sa datuje do obdobia predkresťanstva, kedy sa slávila jar a prebudenie prírody. Neskôr sa tradícia preniesla do kresťanskej Veľkonočnej slávnosti a stala sa súčasťou slovenskej kultúry.

Ako sa Východniarska paska pripravuje?

Východniarska paska sa pripravuje z kysnutého cesta, ktoré sa mieša s vajcami, cukrom, maslom a mliekom. Potom sa tvaruje do bochníka a nechá sa ešte raz nakysnúť. Po nakysnutí sa pečie v rúre a podáva sa na Veľkonočnú nedeľu ako sladké pečivo.

S čím sa Východniarska paska podáva?

Východniarska paska sa najčastejšie podáva s maslom a džemom alebo s medom. Môže sa tiež krájať na plátky a podávať ako dezert počas Veľkonočného obeda.

Ako sa uchováva Východniarska paska?

Východniarska paska sa najlepšie uchováva v papierovej alebo plátenej utierke pri izbovej teplote. Ak je pečivo mäkké a vlhké, môže sa skladovať aj v chladničke. Je dôležité, aby nebola vystavená priamemu slnečnému svetlu a zdrojom tepla, ktoré by mohli spôsobiť, že sa stane tvrdou a nechutnou.

Ďalšie inšpirácie