Preskočiť na obsah

Veľkonočná syrová hrudka je tradičný slovenský pokrm, ktorý sa zvykne podávať počas Veľkonočných sviatkov. Hrudka sa vyrába z mlieka, vajec a soli, ktoré sa varia spolu a potom sa cez cedník alebo plienku nechá odkvapkať prebytočná voda. Hotová zmes sa stlačí a nechá sa vychladnúť, aby sa vytvorila hrudka. Po vychladnutí sa hrudka nakrája a môže sa podávať s medom, cukrom alebo ovocím. Hrudka má typickú syrovú chuť a konzistenciu a patrí medzi tradičné slovenské jedlá.

Ingrediencie

  • 1 l mlieka 
  • 10 vajec 
  • ½ ČL soli 
  • Mleté čierne korenie 

Postup

  1. Do hrnca nalejeme mlieko a pridáme vajcia. Osolíme, okoreníme a za stáleho miešania varíme. Zmes sa musí ,,zraziť‘‘. Za stáleho miešania varíme, aby sa nepripálila na dno hrnca.  
  2. Medzitým si na cedník pripravíme gázu alebo bavlnenú plienku.  
  3. Hotovú zmes nalejeme na pripravenú gázu a vytlačíme prebytočnú vodu. Zaťažíme, kým hrudka nevychladne.  
  4. Skladujeme v chladničke najlepšie v alobale.  
Ďalšie inšpirácie