Hovädzí stroganov je mäsitý pokrm pochádzajúci z ruskej kuchyne, ktorý sa rozšíril po celom svete. Býva tiež označovaný ako minútkový guláš. Pripravuje sa z hovädzej sviečkovice, ktorá sa nakrája na rezančeky a sprudka orestuje na oleji, kúsky mäsa sa potom prehrejú spolu s cibuľou, šampiňónmi, nakladanými uhorkami, kyslou smotanou a paradajkovým pretlakom.
Ingrediencie
- 400 g hovädzieho mäsa (prípadne kuracie mäso alebo bravčového karé)
- 250 g šampiňónov prípadne hlivy ustricovej
- 1 cibuľa
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 70 ml smotany na šľahanie
- 2 Kvasené uhorky
- 1 PL kečup
- 2 PL Worcester omáčka
- Olej
- 1 PL paradajkového pretlaku
- Dijonská horčica
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Mäsko si nakrájame na tenké rezančeky a cibuľku nadrobno. Na panvici si dáme rozohriať olej a orestujeme cibuľku do sklovita. Potom pridáme mäsko a restujeme sprudka, kým nezačne púšťať šťavu. Potom mäso osolíme, okoreníme a dusíme do polomäkka.
- K mäsku pridáme nadrobno nakrájané huby a spolu dusíme. Pridáme na kocky pokrájané uhorky ( kto nemá rád kúsky, môže byť aj najemno nastrúhaná, prípadne len voda z uhoriek), kečup, worcester omáčku, paradajkový pretlak a podlejeme vývarom. Varíme, kým nebude mäso mäkké.
- Keď bude mäsko hotové, do omáčky pridáme smotanu, premiešame a varíme cca 3 minúty. Vypneme a odstavíme z ohňa. Dochutíme a podávame s ryžou alebo tarhoňou.