Hovädzí stroganov je mäsitý pokrm pochádzajúci z ruskej kuchyne, ktorý sa rozšíril po celom svete. Býva tiež označovaný ako minútkový guláš. Pripravuje sa z hovädzej sviečkovice, ktorá sa nakrája na rezančeky a sprudka orestuje na oleji, kúsky mäsa sa potom prehrejú spolu s cibuľou, šampiňónmi, nakladanými uhorkami, kyslou smotanou a paradajkovým pretlakom.

Ingrediencie

  • 400 g hovädzieho mäsa (prípadne kuracie mäso alebo bravčového karé) 
  • 250 g šampiňónov prípadne hlivy ustricovej  
  • 1 cibuľa 
  • 400 ml hovädzieho vývaru 
  • 70 ml smotany na šľahanie 
  • 2 Kvasené uhorky  
  • 1 PL kečup 
  • 2 PL Worcester omáčka 
  • Olej 
  • 1 PL paradajkového pretlaku 
  • Dijonská horčica 
  • Soľ 
  • Mleté čierne korenie 

Postup prípravy

  1. Mäsko si nakrájame na tenké rezančeky a cibuľku nadrobno. Na panvici si dáme rozohriať olej a orestujeme cibuľku do sklovita. Potom pridáme mäsko a restujeme sprudka, kým nezačne púšťať šťavu. Potom mäso osolíme, okoreníme a dusíme do polomäkka. 
  2. K mäsku pridáme nadrobno nakrájané huby a spolu dusíme. Pridáme na kocky pokrájané uhorky ( kto nemá rád kúsky, môže byť aj najemno nastrúhaná, prípadne len voda z uhoriek), kečup, worcester omáčku, paradajkový pretlak a podlejeme vývarom. Varíme, kým nebude mäso mäkké. 
  3. Keď bude mäsko hotové, do omáčky pridáme smotanu, premiešame a varíme cca 3 minúty. Vypneme a odstavíme z ohňa. Dochutíme a podávame s ryžou alebo tarhoňou.