Zapečená cuketa s parmezánom a tymiánom je skvelým pokrmom, ktorý spája jednoduchosť a sofistikovanosť v jednom. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí milujú jednoduché, ale zároveň chutné a zdravé jedlá.
Základom je cuketa, ktorá je nízkokalorická zelenina s vysokým obsahom vitamínov a minerálov. Jej jemná a príjemná chuť je ideálna na kombinovanie s rôznymi bylinkami a koreninami, v tomto prípade s tymiánom. Tymián dodáva cukete jemnú a aromatickú chuť, ktorá perfektne dopĺňa jemnosť cukety.
Parmezán je ďalším kľúčovým prvkom tohto receptu. Tento tvrdý, zrelý syr, pôvodom z Talianska, dodáva pokrmu silnú a výraznú chuť, ktorá dokonale kontrastuje s cuketou a tymiánom.
Zapečená cuketa s parmezánom a tymiánom je ideálna ako príloha k mäsitým jedlám, ale aj ako samostatné vegetariánske jedlo. Môže byť tiež skvelou súčasťou letnej grilovačky.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na zapečenú cuketu
- 3 až 4 cukety
- Extra panenský olivový olej
Parmezánovo-tymiánová zmes
- ½ hrnčeka strúhaného parmezánu
- 2 ČL čerstvého tymiánu
- 1 ČL sušeného oregana
- ½ ČL sladkej papriky
- ½ ČL čierneho korenia
- Štipka soli
Postup prípravy zapečenej cukety
Čas prípravy: 30 minutes
Príprava rúry
Predhrejeme si rúru na 180 °C. V miske si zmiešame strúhaný parmezán, tymián a korenie. Poriadne premiešame.
Príprava plechu
Pripravíme si plytký plech, na ktorý položíme mriežku, ktorú zľahka potrieme olivovým olejom. Cuketu umyjeme, prekrojíme na štvrtiny, aby nám vznikli paličky. Takto nakrájané cukety umiestnime šupkou nadol na mriežku a každú tyčinku potrieme olivovým olejom a poriadne posypeme parmezánovo- tymiánovou zmesou.
Pečenie
Pečieme 15 – 20 minút, kým nebude cuketa mäkká. Keď cuketa zmäkne, pečieme ešte 2 – 3 minúty, aby bola cuketa zlatistá a chrumkavá.
Podávanie
Podávame s tzatziky alebo s hummusom , do ktorých namáčame cuketové paličky prípadne ako prílohu k hlavnému jedlu.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na zapečenú cuketu
Najčastejšie otázky o zapečenej cukete
Čo potrebujem na prípravu zapečenej cukety s parmezánom a tymiánom?
Na prípravu tohto jedla potrebujete nasledovné ingrediencie: cuketu, parmezán, tymián, olivový olej, soľ a čierne korenie.
Ako dlho sa pečie zapečená cuketa s parmezánom a tymiánom?
Pečenie závisí na veľkosti cukety a nastavení teploty, ale zvyčajne by mala byť hotová za 15-20 minút pri teplote 200 °C.
Môžem nahradiť parmezán iným syrom?
Áno, parmezán môžete nahradiť iným tvrdým syrom, ako je napríklad grana padano alebo pecorino. Výsledok bude rovnako chutný, ale s mierne odlišnou chuťou.
Môžem použiť inú bylinku namiesto tymiánu?
Samozrejme, tymián môžete nahradiť napríklad bazalkou, oregánom alebo rozmarínom podľa vašej chuti.
Môžem toto jedlo podávať ako hlavný chod?
Zapečená cuketa s parmezánom a tymiánom môže byť podávaná ako príloha k mäsitým pokrmom, ale je dostatočne výdatná aj ako samostatný vegetariánsky chod.
Môžem tento recept upraviť pre vegánov?
Ak chcete pripraviť vegánsku verziu tohto jedla, môžete nahradiť parmezán vegánskym syrom alebo ho úplne vynechať. Cuketa bude stále chutná aj bez syra.