Preskočiť na obsah

Lasagne sú typické talianske cestoviny, ktoré sa spoja s ostatnými ingredienciami a potom sa pečú v rúre. Výsledné zapečené cestoviny sa nakrájajú na štvorcové porcie a hneď podávajú. Vychutnajte si toto originálne talianske jedlo s cuketou a vyskúšajte náš jednoduchý recept.

Ingrediencie

  • 1 kg cukety 
  • 1 cibuľa 
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku 
  • 500 g   mleté ​​hovädzie mäso 
  • 1 PL paradajkovej pasty 
  • 1 plechovka drvených paradajok 
  • 200 g smotanový syr  
  • 100 ml mlieko 
  • kyslá smotana podľa chuti 
  • 150 g mozarella 
  • olivový olej 
  • soľ  
  • čierne mleté korenie 
  • mletá červená paprika 
  • oregano 
  • tymián 
  • petržlen 

Postup

  1. Cuketu umyjeme a pozdĺžne nakrájame na plátky. Osolíme a necháme cca 30 minút postáť. Potom ich vysušíme papierovou utierkou a z oboch strán ugrilujeme na panvici s trochou olivového oleja.  
  2. Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na olivovom oleji do sklovita. Strúčiky cesnaku prelisujeme, restujeme asi 1 minútu, potom pridáme mleté ​​mäso a opekáme. Keď sa mäso zafarbí, dochutíme soľou, korením a paprikou, pridáme 1 polievkovú lyžicu paradajkovej pasty, premiešame a minútku podusíme. Pridáme drvené paradajky a ochutíme oreganom, tymianom a podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Dusíme 10 minút na miernom ohni, na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať. 
  3. Smotanový syr zmiešame s mliekom, primiešame aj kyslú smotanu podľa chuti. Dochutíme soľou, korením a trochou muškátového orieška.  
  4. Zapekaciu misu vystelieme plátkami cukety, navrch natrieme pár lyžíc omáčky z mletého mäsa, vrstvu smotanovej omáčky a navrch plátky cukety. Pokračujte vo vrstvení, kým neminiete všetky ingrediencie. Vrchná vrstva by mala byť mletá paradajková omáčka. Vrch poriadne zasypeme nastrúhanou mozarellou.  
  5. Cuketové lasagne pečieme v predhriatej rúre na 200 °C cca 30 minút do zlatista. 
Ďalšie inšpirácie