Reklama
Polievky

Zemiaková polievka s medvedím cesnakom  – fantastický recept

Reklama

Zemiaková polievka s medvedím cesnakom je populárna polievka, ktorá sa často pripravuje v období, keď medvedí cesnak začína rásť. Polievka sa zvykne variť z jemne nakrájaných zemiakov, cibule, cesnaku a základu z vývaru. Medvedí cesnak pridáva polievke charakteristickú vôňu a chuť.

Polievka sa zvykne podávať s kyslou smotanou alebo s opečeným chlebom. Okrem toho sa medvedí cesnak často používa aj ako dekorácia na vrchol polievky, čo dodáva jedlu estetický vzhľad. Polievka s medvedím cesnakom je populárna nielen v Slovenskej kuchyni, ale aj v kuchyniach iných krajín, kde rastie medvedí cesnak.

Ingrediencie

  • 100 g medvedieho cesnaku
  • 450 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 1 PL masla
  • 1 l kuracieho vývaru alebo zeleninového vývaru
  • 75 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyjeme a nasekáme nadrobno.
  2. V hrnci si rozohrejeme maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme do sklovita asi 2 – 3 minúty. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky a nasekaný medvedí cesnak. Restujeme asi 1 minútu. Prilejeme vývar, prikryjeme, privedieme do varu a na miernom ohni varíme, kým zemiaky nezmäknú (asi 15-20 minút).
  3. Keď sú zemiaky mäkké polievku rozmixujeme, prilejeme smotanu a nakoniec dochutíme soľou a korením.
  4. Vypneme a podávame posypané nasekanými listami medvedieho cesnaku.

Najčastejšie otázky

Ako dlho vydrží zemiaková polievka s medvedím cesnakom v chladničke?

Polievka vydrží v chladničke asi 2-3 dni, ak je správne uskladnená v uzatvorenej nádobe. Odporúča sa ju konzumovať čerstvú.

Je zemiaková polievka s medvedím cesnakom zdravá?

Áno, zemiaková polievka s medvedím cesnakom môže byť zdravá, pretože obsahuje zdravé zložky, ako sú zemiaky, zelenina a bylinky. Medvedí cesnak má tiež antioxidantové a protizápalové účinky.

Dá sa zemiaková polievka s medvedím cesnakom zmraziť?

Áno, zemiaková polievka s medvedím cesnakom sa dá zmraziť. Odporúča sa ju zmraziť v porciách, aby sa dala ľahko ohriať. Pri ohrievaní treba pridať trochu vody alebo vývaru, pretože sa môže stať, že sa polievka stane príliš hustou po zmrazení a rozmrazení.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama