Preskočiť na obsah

Bravčová panenka s omáčkou z kuriatok

Lahodná bravčová panenka v kombinácií s chutnou omáčkou z kuriatok je naozaj fantastická. Vyskúšajte tento overený slovenský recept a vychutnajte si dokonalú chuť vynikajúceho mäska a hríbovej omáčky.

Ingrediencie

  • 500 g bravčová panenka 
  • 700 g čerstvé kuriatka 
  • 1 cibuľa 
  • 0,5 dcl biele víno 
  • 5 PL maslo 
  • olej 
  • 250 ml smotana na šľahanie 
  • 700 g zemiaky 
  • soľ 
  • čierne mleté korenie 
  • petržlenová vňať 

Postup

  1. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Zemiaky si umyjeme, nakrájame na kolieska alebo na mesiačiky a poukladáme na plech. Pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a pečieme 35 – 40 minút alebo dozlatista pokiaľ nebudú zemiaky mäkké a zvrchu mierne chrumkavé. 
  2. Bravčovú panenku si očistíme, osolíme a okoreníme. Na panvici si rozohrejeme 2 PL masla s olejom, pridáme panenku a opekáme ju asi 15 – 20 minút. Počas opekania ju pravidelne otáčame, aby bola opečená z každej strany. Potom panenku vložíme na alobal, na vrch dáme 1 PL masla a poriadne ju zabalíme do alobalu. Necháme ju na teplom mieste asi 15 minút. 
  3. Vo väčšej panvici si rozohrejeme zvyšné maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme do sklovita. Potom pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané kuriatka, okoreníme a restujeme, kým sa úplne nevyparí tekutina z kuriatok ( asi 10 minút). Podlejeme bielym vínom a dusíme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme smotanu a chvíľku redukujeme. Osolíme a posypeme petržlenovou vňaťou. 
  4. Panenku nakrájame na kolieska hrubé asi 2,5 cm a podávame s pečenými zemiakmi a omáčkou. Môžeme ešte navrch posypať petržlenovou vňaťou.
Ďalšie inšpirácie
Skip to content