Preskočiť na obsah

Galangalový koreň

Galangalový koreň je aromatický koreňový korenie, ktoré je bežné v ázijskej kuchyni. Je to podobné korenie ako zázvor, ale má výraznejšiu, pikantnejšiu a citrusovú chuť. Galangalový koreň je tvrdý a hnedý, s hrubou povrchovou kožou. Je hojne využívaný vo vietnamskej, thajskej, indonézskej a malajzskej kuchyni na prípravu korenistých a aromatických jedál. Používa sa čerstvý alebo sušený a môže sa nakrájať na tenké plátky, nahrubo nasekať alebo roztĺčť. Galangalový koreň pridáva do jedál silnú chuť a vôňu a je často prítomný v kariach, polievkach, omáčkach a marinádach. Má tiež niektoré liečivé vlastnosti a je známy jeho anti-zápalové a tráviace účinky. Pre milovníkov ázijskej kuchyne je galangalový koreň neodmysliteľnou súčasťou, ktorá pridáva charakteristickú chuť a vôňu do jedál.