Fantastický dezert na rodinné oslavy alebo pohodové víkendy s rodinou. Vyskúšajte obľúbený americký jablkový koláč, ktorý môžete podávať preliaty šľahačkou, zmrzlinou alebo dokonca spolu s jemnými plátkami Čedaru.
Ingrediencie
- 8 jabĺk
- ½ hrnčeka masla
- 3 PL hladkej múky
- ½ hrnčeka bieleho cukru
- ½ hrnčeka hnedého cukru
- ½ hrnčeka vody
- 1-2 PL mletej škorice ( podľa chuti)
Cesto
- 330 g hladkej múky
- 5 PL studenej vody
- 220 g masla
- ½ ČL soli
Postup
- Pripravíme si cesto. Všetky ingrediencie zmiešame, vysypeme na dosku a vypracujeme hladké cesto. Potom ho rozdelíme na dve časti, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky.
- Predhrejeme si rúru na 180 °C. Jablká si ošúpeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Zmiešame so škoricou a odložíme bokom.
- V hrnci si roztopíme maslo na strednej teplote, primiešame 3 PL múky a za stáleho šľahania metličkou varíme 1 minútu. Pridáme vodu, cukor a privedieme do varu. Znížime teplotu a pokračujeme vo varení cca 3 minúty za stáleho miešania metličkou a odstránime z ohňa.
- Zmes prilejeme do jabĺk a premiešame. Polku cesta si vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a prenesieme do okrúhlej formy na pečenie a orežeme okraje. Spodok popicháme vidličkou a nalejeme rovnomerne jablkovú zmes. Druhé cesto vyvaľkáme a nakrájame na rovnako hrubé pásiky ( cca 2 – 2,5 cm), z ktorých vytvoríme na vrchu mriežku, akoby sme plietli košík. Okraje zakryjeme zvyšným cestom a pritlačíme vidličkou.
- Pečieme cca 50 – 60 minút.