Preskočiť na obsah

Americký jablkový koláč

    Americký jablkový koláč - originálny recept na Apple Pie

    Fantastický dezert na rodinné oslavy alebo pohodové víkendy s rodinou. Vyskúšajte obľúbený americký jablkový koláč, ktorý môžete podávať preliaty šľahačkou, zmrzlinou alebo dokonca spolu s jemnými plátkami Čedaru.

    Ingrediencie

    • 8 jabĺk 
    • ½ hrnčeka masla 
    • 3 PL hladkej múky 
    • ½ hrnčeka bieleho cukru 
    • ½ hrnčeka hnedého cukru 
    • ½ hrnčeka vody 
    • 1-2 PL mletej škorice ( podľa chuti) 

    Cesto 

    • 330 g hladkej múky 
    • 5 PL studenej vody  
    • 220 g masla 
    • ½ ČL soli 

    Postup

    1. Pripravíme si cesto. Všetky ingrediencie zmiešame, vysypeme na dosku a vypracujeme hladké cesto. Potom ho rozdelíme na dve časti, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky.  
    2. Predhrejeme si rúru na 180 °C. Jablká si ošúpeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Zmiešame so škoricou a odložíme bokom.  
    3. V hrnci si roztopíme maslo na strednej teplote, primiešame 3 PL múky a za stáleho šľahania metličkou varíme 1 minútu. Pridáme vodu, cukor a privedieme do varu. Znížime teplotu a pokračujeme vo varení cca 3 minúty za stáleho miešania metličkou a odstránime z ohňa. 
    4. Zmes prilejeme do jabĺk a premiešame. Polku cesta si vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a prenesieme do okrúhlej formy na pečenie a orežeme okraje. Spodok popicháme vidličkou a nalejeme rovnomerne jablkovú zmes. Druhé cesto vyvaľkáme a nakrájame na rovnako hrubé pásiky ( cca 2 – 2,5 cm), z ktorých vytvoríme na vrchu mriežku, akoby sme plietli košík. Okraje zakryjeme zvyšným cestom a pritlačíme vidličkou. 
    5. Pečieme cca 50 – 60 minút.
    Ďalšie inšpirácie