Cukrové paličky sú vyrobené z červeného a bieleho cesta na sušienky ochutené extraktom z mäty piepornej. Zábavný recept na vianočné pečivo, ktorý môžete pripraviť na sviatky alebo kedykoľvek budete chcieť.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na cukrové paličky
- 230 g masla izbovej teploty
- 200 g cukru
- 1 a 1/2 ČL pepermintového extraktu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL prášku do pečiva
- Štipka soli
- 1 veľké vajce
- 385 g hladkej múky
- 1 ČL tekutého červeného potravinárskeho farbiva
Dozdobenie
- 1 vaječný bielok
- 2 PL cukru
Postup prípravy cukrových paličiek
- V miske si vyšľaháme maslo, cukor, pepermintový a vanilkový extrakt, prášok do pečiva a soľ. Šľaháme, kým sa nevytvorí pasta. Potom zašľaháme vajíčko a nakoniec prisypávame a zašľahávame múku, kým sa celá múka neabsorbuje.
- Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej dáme červené farbivo a šľaháme na nízkej rýchlosti, kým nebude cesto rovnomerne zafarbené.
- Obe polky cesta zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne cez noc.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Z vychladnutého cesta spravíme asi 2,5 cm guľôčky, ktoré vyvaľkáme na asi 5 cm dlhý valček. Aj z bieleho aj z červeného cesta. Potom ich obmotáme okolo seba a vrch zahneme do tvaru cukrového lízatka. Ukladáme na plechy vo vzdialenosti asi 5 cm od seba.
- Bielko si vyšľaháme s vodou do peny. Každý koláčik potrieme bielkom a posypeme cukrom. Pečieme 8 až 10 minút, alebo kým nezačnú okraje hnednúť. Po dopečení necháme na plechu 10 minút chladnúť, potom vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Pingback: Čo s bielkami, 15 kreatívnych spôsobov využitia vaječných bielkov v kuchyni 2023 | Svetové recepty