Ravioli s ricottou a špenátom sú skvostom talianskej kuchyne, ktoré kombinujú jemnosť ricotty, čerstvého špenátu a domácich cestovín. Tento pokrm je ideálnym príkladom toho, ako môžu jednoduché a kvalitné suroviny vytvoriť harmonické a nezabudnuteľné jedlo. Ravioli, tradičné talianske plnené cestoviny, pochádzajú zo stredovekého Talianska a dodnes sú obľúbené po celom svete.
Ricotta, mäkký a krémový syr, ktorý sa vyrába z ovčieho, kravského alebo kozieho mlieka, dodáva raviolám jemnú a bohatú chuť. V kombinácii so špenátom, ktorý je bohatý na vitamíny a minerály, tvorí ideálnu plnku. Špenát je nielen výživný, ale aj chutný a spolu s ricottou vytvára plnku, ktorá je vyvážená a lahodná. Pridanie parmezánu, cesnaku a muškátového orieška do plnky zvýrazňuje chute a dodáva plnke komplexnosť.
Príprava domáceho cesta na ravioli môže byť spočiatku výzvou, ale výsledok stojí za to. Domáce cesto je jemné, pružné a výrazne lepšie než komerčne vyrábané cestoviny. Proces vyvaľovania a plnenia cesta je terapeutický a prináša pocit naplnenia, keď vidíte výsledný pokrm na tanieri. Navyše, domáce ravioli sú skvelým spôsobom, ako zapojiť rodinu a priateľov do prípravy jedla.
Ravioli s ricottou a špenátom sú ideálnym pokrmom pre špeciálne príležitosti, rodinné večere alebo ak chcete niekoho potešiť domácim jedlom. Tento pokrm je výborným spôsobom, ako osláviť taliansku kuchyňu a ukázať, že aj z jednoduchých surovín sa dá pripraviť luxusné a chutné jedlo. Ravioli môžete podávať ako hlavné jedlo alebo ako súčasť väčšieho menu, kde budú hviezdou každého stola.
Vyskúšajte tento recept a objavte, prečo sú ravioli s ricottou a špenátom takým obľúbeným pokrmom v Taliansku aj po celom svete. Ich jemná chuť, krémová náplň a elegantná omáčka vás určite očaria a budete sa k tomuto receptu radi vracať. Buon appetito!
Ravioli s krémovou ricottou a špenátom
Ingrediencie
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 2 veľké vajcia
- Štipka soli
Náplň
- 250 g ricotty
- 200 g čerstvého špenátu (alebo 150 g mrazeného špenátu)
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 2 lyžice parmezánu, nastrúhaného
- Štipka muškátového orieška
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Omáčka
- 50 g masla
- 10-12 čerstvých listov šalvie
- 2 lyžice parmezánu, nastrúhaného
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Príprava cesta: Na pracovnú plochu si nasypte múku a urobte v nej jamku. Do jamky rozbite vajcia, pridajte štipku soli a vidličkou jemne premiešajte vajcia s múkou. Postupne zapracovávajte múku do vajec, až kým nevznikne hladké a elastické cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu vody; ak je príliš lepivé, pridajte trochu múky. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
- Príprava náplne: Ak používate čerstvý špenát, umyte ho a nechajte odkvapkať. Na panvici rozohrejte trochu oleja a pridajte nasekaný cesnak. Smažte cesnak, kým nebude voňavý. Pridajte špenát a smažte, kým nezvädne. Ak používate mrazený špenát, nechajte ho rozmraziť a dôkladne odkvapkať. Prebytočnú tekutinu z čerstvého aj mrazeného špenátu vytlačte. Nakrájajte špenát na menšie kúsky a zmiešajte ho s ricottou, parmezánom, muškátovým orieškom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Príprava raviol: Cesto rozvaľkajte na tenký plát (asi 1-2 mm hrubý). Môžete použiť stroj na cestoviny, ak ho máte, alebo valček. Na jednu polovicu cesta umiestnite malé kopčeky náplne, asi 2-3 cm od seba. Druhou polovicou cesta prikryte prvú polovicu s náplňou. Prstami jemne stlačte cesto okolo náplne, aby ste vytvorili jednotlivé ravioli a odstránili vzduchové bubliny. Použite vykrajovačku alebo ostrý nôž na vykrojenie jednotlivých raviol. Okraje jemne pritlačte vidličkou, aby sa ravioli dobre uzavreli.
- Varenie ravioli: Vo veľkom hrnci priveďte osolenú vodu k varu. Ravioli opatrne vložte do vriacej vody a varte 3-4 minúty, kým nevyplávajú na povrch a nie sú al dente.
- Príprava omáčky: Kým sa ravioli varia, rozohrejte maslo na panvici na stredne nízkej teplote. Pridajte listy šalvie a smažte ich v masle, kým nie sú chrumkavé a maslo nezíska orieškovú vôňu. Dochutíme soľou, parmezánom a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Podávanie: Uvarené ravioli opatrne vyberte dierkovanou naberačkou a pridajte do panvice s maslom a šalviou. Jemne premiešajte, aby sa ravioli obalili v maslovej omáčke. Podávajte horúce, posypané nastrúhaným parmezánom.
Ravioli s krémovou ricottou a špenátom otázky a odpovede
Aký druh múky je najlepší na prípravu cesta na ravioli?
Najlepšia je hladká múka typu 00, ktorá je veľmi jemná a vytvára hladké a elastické cesto. Ak nemáte prístup k múke typu 00, môžete použiť bežnú hladkú múku.
Musím použiť čerstvý špenát, alebo môžem použiť mrazený?
Môžete použiť aj čerstvý, aj mrazený špenát. Ak používate mrazený špenát, nechajte ho úplne rozmraziť a dôkladne odkvapkať prebytočnú vodu pred pridaním do plnky.
Ako zabezpečiť, aby sa ravioli počas varenia nerozpadli?
Aby sa ravioli nerozpadli, uistite sa, že okraje cestovín sú dobre uzavreté. Môžete použiť trochu vody alebo vaječného bielka na zlepenie okrajov. Taktiež je dôležité, aby ste cesto vyvaľkali rovnomerne a dostatočne tenko.
Ako dlho môžem uchovávať hotové ravioli pred varením?
Hotové ravioli môžete uchovávať v chladničke až 24 hodín, ak sú dobre zakryté, aby nevyschli. Môžete ich tiež zamraziť na neskoršie použitie.
Ako zmraziť ravioli?
Ravioli umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie v jednej vrstve a vložte ich do mrazničky, kým úplne nezmrznú. Potom ich preneste do uzatvárateľných mraziacich vreciek alebo nádob a uchovávajte v mrazničke až 3 mesiace. Pri varení mrazených raviol ich nechte variť o niečo dlhšie, asi 5-6 minút.
Môžem použiť iné plnky?
Áno, ravioli môžete plniť rôznymi plnkami podľa vašich chutí. Medzi obľúbené plnky patria napríklad kombinácie syrov, huby s cesnakom a bylinkami, alebo mleté mäso.
Čím môžem nahradiť šalviu v omáčke?
Ak nemáte šalviu, môžete použiť bazalku, tymián alebo rozmarín. Každá z týchto bylín dodá omáčke inú, ale chutnú arómu.