Tradične grécke jahňacie kotlety sú marinované v olivovom oleji, horčici, čerstvom tymiane, cesnaku, citrónovej kôre a korení. Dochutíme soľou a čerstvým mletým korením a na záver dochutíme citrónom a sušeným gréckym oreganom.
Ingrediencie
Na marinádu
- 8 jahňacích kotliet
- 1/3 šálky olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 a 1/2 PL horčice
- 1 PL nasekaného čerstvého tymiánu
- 1/2 ČL sušeného oregana
- 1 PL nasekaného čerstvého rozmarínu
- kôra z 1 citróna
- 3-4 zrnká čierneho korenia
Na pečené zemiaky
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 veľký strúčik cesnaku
- 50 ml olivového oleja
- 80 ml vody
- 1 ČL sušeného oregana
- šťava z 1 citróna
- 1/2 ČL krupice
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup
- Do plytkej sklenenej zapekacej misky pridáme všetky ingrediencie na marinádu a premiešame. Pridáme jahňacie kotlety (paidakia) a mäso poriadne premiešame, aby boli poriadne zo všetkých strán pokryté marinádou. Misku zakryjeme kuchynskou fóliou a vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (ideálne cez noc).
- Kotlety vyberieme z chladničky a necháme ich marinovať, kým nedosiahnu izbovú teplotu. Predhrejeme si rúru na 200 °C.
- Zemiaky nakrájame na kolieska a naukladáme ich do veľkého pekáča (môžeme ho potrieť olivovým olejom alebo premazať maslom). Do menšej misky pridáme zvyšné ingrediencie na pečené zemiaky a poriadne premiešame. Zmes nalejeme na zemiaky a dobre dochutíme soľou a korením.
- Zemiaky pečieme v predhriatej rúre 40 minút, kým sa na zemiakoch nevytvorí pekná zlatá kôrka. Vyklopíme ich z rúry, aby sa dostali hore dnom, posypeme ich štipkou oregana a vložíme späť do rúry na ďalších 30 minút. V prípade ak sú zemiaky suché, podlejeme ich ¼ šálky horúcej vody, kým zemiaky nezhnednú.
- Jahňacie kotlety vyberieme z marinády, pečieme na pekáči 20- 25 minút na rovnakej teplote ako zemiaky, pričom ich v polovici času otočte na druhú stranu.
- Po dopečení necháme kotlety 5-10 min odpočívať a podávame s citrónom.