Gyros je jedlo gréckeho pôvodu vyrobené z mäsa a podávané zabalené alebo plnené v pita chlebe spolu s prísadami ako paradajka, cibuľa, hranolky a tzatziky. V Grécku sa bežne vyrába z bravčového alebo niekedy aj s kuracieho mäsa, zatiaľ čo v iných krajinách sa používa aj hovädzie a jahňacie.
Ingrediencie
- 1 bravčová panenka
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 červenej cibule
- 3-4 PL olivového oleja
- 1-2 PL červeného vínneho octu
- 1 PL sušeného oregana
- 1 PL sušeného tymiánu
- 1 PL sušeného rozmarínu
- 1/2 lyžice medu
Servírovanie
- 4 pita chleby
- 1 červená cibuľa
- 1 paradajka
- hranolky
- tzatziky
Postup
- Do väčšej misy vložíme bravčovú panenku nakrájanú na pásiky, cesnak, červenú cibuľu, 3-4 lyžice olivového oleja, 1-2 lyžice červeného vínneho octu, trochu tymiánu, trochu rozmarínu a premiešame rukami. Suroviny spolu vyžmýkame, aby sa všetky chute prepojili a pridáme 1/2 ČL medu. Misku zabalíme a vložíme do chladničky. Marinádu necháme pred použitím aspoň 2 hodiny v chladničke (ideálne cez noc).
- Necháme rozpáliť veľkú nepriľnavú panvicu, na ktorú pridáme panenku spolu s prísadami na marinádu a bez miešania opekáme z každej strany 1 minútu, kým nie je mäso mäkké.
- Pita chleby naolejujeme z oboch strán, osolíme okoreníme a pečieme na plechu pri 250 °C cca 1 inútu z každej strany.
- Pita chlieb natrieme trochou tzatziki omáčky a navrch dáme bravčový gyros, pár plátkov červenej cibule, pár krájaných paradajok a zabalíme. Môžeme navrch poliať trochou tzatziky a podávame s hranolkami.