Slovenská hrachová polievka je klasické a obľúbené jedlo na Slovensku. Táto polievka je vyrobená z hrachu, zeleniny a korenín, a má bohatú a výraznú chuť. Je to jednoduchá a sýta polievka, ktorá je obľúbená nielen v chladnejších mesiacoch, ale aj počas celého roka.
Hrachová polievka od babičky je výživná a zdravá, pretože hrach je bohatý na vlákninu, bielkoviny, vitamíny a minerály. Táto polievka obsahuje železo, draslík a vitamín C. Je nízkokalorická a zdravá voľba pre tých, ktorí dbajú na vyváženú stravu.
Hrachová polievka zo zeleného hrachu je často podávaná so slaninkou alebo údeným mäsom, ktoré dodávajú polievke ďalšiu vrstvu chuti. Môže sa tiež doplniť kyslou smotanou, kôprovými listami alebo čerstvou petržlenovou vňaťou pre intenzívnejšiu chuťovú rozmanitosť.
Tradičná hrachová polievka je skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú vychutnať výživné a chutné jedlo. Je to jednoduché, sýte a lahodné jedlo, ktoré poteší chuťové poháriky a prináša pocit tepla a pohody.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na hrachovú polievku
- 3 PL olivový olej
- 3 hrnčeky varenej šunky nakrájanej na kocky
- 1 žltá cibuľa
- soľ
- Mleté čierne korenie
- 1 a ½ hrnčeka mrkvy nakrájanej na kocky
- 1 hrnček na kocky nakrájaných ošúpaných zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 1 vetvička čerstvého tymiánu
- 1,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 450 g sušeného hrachu
- Chrumkavá bageta na servírovanie
Postup prípravy hrachovej polievky
Základná príprava
V hrnci si zahrejeme 2 lyžice olivového oleja na stredne vysokej teplote. Pridáme šunku a restujeme za občasného miešania, kým jemne nezhnedne ( cca 5 až 7 minút). Pomocou dierovej lyžice šunku vyberieme a odložíme bokom.
Pridávanie surovín
Pridáme cibuľu, zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja, ½ lyžičky soli a ¼ lyžičky korenia a restujeme do sklovita ( asi 5 minút). Potom pridáme mrkvu, zemiaky, cesnak, bobkový list a tymian, restujeme za častého miešania, kým cesnak nerozvonia (asi 2 minúty).
Varenie
Prilejeme vývar, pridáme hrášok a privedieme do varu. Pridáme 2 hrnčeky uvarenej šunky, prikryjeme, znížime teplotu a dusíme, kým mrkva, hrášok a zemiaky nezmäknú, asi 50 minút.
Dochucovanie
Pomocou pučítka na zemiaky rozpučíme zeleninu, kým polievka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Pridáme zvyšnú soľ a korenie. Ak je polievka hustá, riedime ďalším vývarom. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Podávame so zvyšnou šunkou a bagetkou.
Videorecept na hrachovú polievku
Najčastejšie otázky o hrachovej polievke
Ako sa pripravuje hrachová polievka?
Hrachová polievka sa pripravuje zeleninovým vývarom a sušenými hrachovými strukmi. Hrachové struky sa pred varením namočia na niekoľko hodín, aby sa zmäkli. Potom sa varia spolu s cibuľou, mrkvou, zelerom a ďalšími prídavkami, až kým hrachové struky nezmäknú. Polievka sa potom môže premixovať na hladkú konzistenciu alebo servírovať s kúskami zeleniny.
Je hrachová polievka vhodná pre vegetariánov a vegánov?
Áno, hrachová polievka je vhodná pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahuje žiadne mäsové produkty ani živočíšne produkty. Je vyrobená z rastlinných zložiek, ako sú hrachové struky a zelenina, a môže byť prispôsobená individuálnym preferenciám a potrebám.
Aké sú výživové výhody hrachovej polievky?
Hrachová polievka je výživná a bohatá na vlákninu, bielkoviny a vitamíny. Obsahuje tiež minerály, ako je železo a draslík, a je nízkokalorická vo svojej prírode. Hrachové struky sú dobrým zdrojom rastlinných bielkovín a obsahujú antioxidanty a ďalšie prospešné zložky pre zdravie.
Ako môžem obohatiť chuť hrachovej polievky?
Chuť hrachovej polievky môžete obohatiť pridaním korenín a byliniek, ako je kôpor, petržlen, tymian alebo kurkuma. Môžete tiež pridať zeleninu ako slaninu, klobásu alebo kôprové listy pre väčšiu chuťovú rozmanitosť. Experimentovanie s prídavkami vám umožní prispôsobiť chuť polievky svojim preferenciám.