Skvelé jedlo pre všetkých milovníkov húb, ktoré zvládnete pripraviť v priebehu 30 minút. Ak nemáte k dispozícií čerstvé lesné huby, môžete použiť akékoľvek iné podľa chuti.
Ingrediencie
Ragú
- 30 g sušených húb
- 2 PL olivový olej
- 2 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 700 g čerstvých húb
- 1 PL nasekaný čerstvý estragón
- 2 bobkové listy
- soľ
- 1 PL hladká múka
- 120 ml červené víno
- 200 ml hubový alebo zeleninový vývar
Polenta
- 1 l zeleninový vývar
- 1 l voda
- 500 g polenty
- 3 PL maslo
- 30 g lahôdkové droždie
Postup
- Sušené huby si dáme do misy a zalejeme asi 2 hrnčekmi vriacej vody. Necháme pol hodinu lúhovať. Potom huby zlejeme, vyžmýkame a vodu si odložíme na neskôr. Ak sú huby veľké, môžeme ich pokrájať na menšie kúsky.
- V panvici si rozohrejeme olej a restujeme nadrobno nakrájanú šalotku, kým nezmäkne ( 3-4 minúty). Pridáme cesnak a restujeme ďalšiu minútu, kým nezačne rozvoniavať. Potom pridáme namočené sušené huby a nakrájané čerstvé huby, estragón, bobkové listy a soľ. Zvýšime teplotu a za občasného miešania restujeme, kým sa tekutina neodparí ( asi 4-5 minút). Prisypeme múku, premiešame a zalejeme vínom. Dusíme, kým sa alkohol neodparí. Prilejeme vývar a privedieme do varu. Varíme, kým nebude ragú husté ( cca 10 minút). Odstránime bobkové listy a dochutíme podľa potreby.
- Vo veľkom hrnci privedieme vodu a vývar do varu. Pridáme soľ a postupne zašľahávame polentu. Teplotu znížime na minimum a varíme za stáleho miešania asi 15 minút alebo kým nezhustne. Nakoniec vmiešame maslo a lahôdkové droždie a miešame, kým sa maslo nerozpustí.
- Polentu podávame ihneď poliatu hubovým ragú a posypané nasekaným estragónom.