Preskočiť na obsah

Vynikajúce kávové zrná, pravý recept

Najlepšie kávové zrná predstavujú jedinečný a neodolateľný pochúťkový zážitok. Ide o sladké nepečené koláčiky, ktoré dokonale kombinujú intenzívnu chuť kávy s hĺbkou čokolády, vytvárajúc tak nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. Kávové zrná v čokoláde sú na Slovensku veľmi obľúbenou pochúťkou, obzvlášť počas vianočných sviatkov. Mnohé domácnosti si ich pripravujú ako súčasť tradičných vianočných sladkostí.

Základom tohto receptu je zmes kakaového pudingu alebo BB pudingu a práškového cukru, ktorá je obohatená o maslo, mletú kávu, salko a trochu rumu. Tieto ingrediencie spolu vytvárajú bohaté a hladké cesto, ktoré sa ľahko formuje do tvaru kávových zŕn.

Kľúčovým krokom v tomto recepte je tvarovanie cesta do podoby kávových zŕn. Tento proces vyžaduje jemnú prácu a trpezlivosť, aby každé zrno vyzeralo autenticky a príťažlivo. Tvarovanie sa vykonáva tak, že sa cesto najprv rozdelí na menšie časti, z ktorých sa formujú ováliky, a potom sa použitím tupého nástroja, ako je napríklad spodná časť noža alebo špajdľa, vytvorí ryha, ktorá napodobňuje vzhľad skutočného kávového zrna.

Ďalším dôležitým krokom je príprava čokoládovej polevy. Táto poleva je vytvorená rozpustením čokolády na varenie spolu s maslom vo vodnom kúpeli. Je dôležité dbať na to, aby sa čokoláda nepripálila a aby bola hladká a rovnomerne tekutá.

Po vytvarovaní a pripravení polevy nasleduje proces namáčania kávových zŕn do čokolády. Tento krok nie len pridáva zrnám estetický vzhľad, ale tiež dodáva finálnemu produktu bohatú a vyváženú chuť. Po namočení do čokolády sa nechajú zrná stuhnúť, čím sa získa pevný a lesklý povrch.

Výsledkom sú nádherné, ručne vytvorené sladkosti, ktoré nielen vyzerajú ako pravé kávové zrná, ale tiež ponúkajú pôsobivú kombináciu sladkých a horkých chutí. Tieto domáce kávové zrná v čokoláde sú ideálnym darčekom pre milovníkov kávy a čokolády alebo skvelým doplnkom k šálke kávy alebo ako elegantný dezert na oslave.

Ingrediencie na kávové zrná

Poleva

Postup prípravy kávových zŕn

Príprava cesta

Do misy nasypte puding (nevarte ho, použite prášok), cukor, zmäknuté maslo, mletú kávu, salko a rum. Rukami alebo pomocou kuchynského cesta vypracujte hladké cesto.

Tvarovanie kávových zŕn

Cesto rozdeľte na polovice a nakrájajte na rovnaké časti alebo z cesta postupne ukrajujte a tvarujte oválik. Potom pomocou tupej časti noža alebo špajdle urobte do stredu ryhu, do tvaru kávového zrna.

Rozpustenie čokolády

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom. Jemne miešame, aby sa čokoláda nepripálila.

Namáčanie do čokolády

Hotové kávové zrná dáme na mriežku a polejeme čokoládou. Nechajte stuhnúť.

Čo sú domáce kávové zrná v čokoláde?

Sú to sladkosti, ktoré vyzerajú ako kávové zrná a sú vyrobené z cesta obsahujúceho kakaový puding, práškový cukor, maslo, mletú kávu, salko a rum, obalené čokoládovou polevou.

Ako dlho trvá príprava domácich kávových zŕn v čokoláde?

Celkový čas prípravy môže trvať približne 1 až 2 hodiny, vrátane času na tvarovanie zŕn a stuhnutie čokolády.

Ako dlho vydržia domáce kávové zrná čerstvé?

Uložené v chlade a suchu, môžu vydržať čerstvé až niekoľko týždňov.

Je možné urobiť domáce kávové zrná bez alkoholu?

Áno, rum môžete vynechať alebo nahradiť nealkoholickým extraktom alebo inou príchuťou podľa vašej voľby.

Môžem použiť iný typ čokolády na polevu?

Áno, môžete použiť mliečnu, tmavú alebo bielu čokoládu podľa svojej chuti.

Sú tieto kávové zrná vhodné pre deti?

Kvôli obsahu kávy a rumu (ak je použitý) nie sú tieto sladkosti ideálne pre deti.

Je možné urobiť kávové zrná s kávou bez kofeínu?

Áno, môžete použiť mletú kávu bez kofeínu ako náhradu.

Ďalšie inšpirácie