Tieto jednoduché koláčiky s džemom sa pripravujú hlavne počas vianočných sviatkov a pochádzajú z Poľska. Cesto je len z piatich ingrediencií: smotanový syr, maslo, práškový cukor, soľ a hladká múka.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na koláč s džemom
- 120 g smotanový syr ( prípadne mascarpone )
- 115 g maslo
- 2 PL práškový cukor
- soľ
- 160 g hladká múka
- 1 PL voda
- 2 ČL kukuričný škrob
- malinový, marhuľový alebo slivkový džem (prípadne aj všetky)
- 1 vaječný bielok
Postup prípravy koláča s džemom
- V mise si na strednom stupni vyšľaháme smotanový syr úplne dohladka. Pridáme zmäknuté maslo, práškový cukor a soľ a pokračujeme v šľahaní, kým zmes nie je svetlá a nadýchaná. Postupne pridáme múku a miešame vareškou, kým sa cesto nespojí. Misu prikryjeme potravinou fóliou a necháme odstáť asi hodinu.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Dosku si posypeme práškovým cukrom, cesto si vyvaľkáme na štvorec cca 30 x 30 cm a potom ho nakrájame na asi 5 cm štvorce. Ak sa cesto lepí, posypeme ho ďalším práškovým cukrom.
- V menšej miske si rozmiešame vodu a kukuričný škrob do hladka a potom vmiešame džem. Do stredu každého štvorca dáme 1 malú lyžičku džemovej zmesi. Vaječný bielok nanesieme na 2 protiľahlé rohy každého štvorca a stlačíme ich k sebe, aby ste zlepili. Koláčiky môžeme tvarovať rôzne, napríklad do tvaru rožtekov, bochníčkov atď. Potom ich umiestnime na plech asi 2-3 cm od seba a dáme na 10 minút do chladu.
- Pečieme 17 – 20 minút dozlatova. Po dopečení posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
Pingback: Čo s bielkami, 15 kreatívnych spôsobov využitia vaječných bielkov v kuchyni 2023 | Svetové recepty