Preskočiť na obsah

Najlepšia krtkova torta, originálny recept

    Najlepšia krtkova torta, originálny recept

    V srdci strednej Európy sa skrýva dezert, ktorý nielen lahodí chuťovým pohárikom, ale poteší aj oko – jednoduchá krtkova torta. Tento dezert je populárny v Česku, na Slovensku ale aj v iných krajinách. Ako samotný názov napovedá, torta pripomína krtka, ktorý vykukuje z hromady kakaovej zeminy.

    Krtkova torta sa skladá z viacerých vrstiev. Na dne nájdeme mäkký kakaový korpus, ktorý je často premazaný sladkým kondenzovaným mliekom alebo čokoládovou polevou. Ďalšou vrstvou je krém – obvykle z masla, cukru a kakaa, ale niekedy aj zo šľahačky. Pre extra chuť sa niekedy pridáva aj banán alebo iné ovocie. Povrch torty je posypaný rozdrobeným korpusom, ktorý pripomína zeminu, z ktorej vykukuje krtko.

    História krtkovej torty je tak sladká ako samotný dezert. Hoci presný pôvod torty nie je celkom jasný, mnohí sa domnievajú, že sa objavila v polovici 20. storočia v Československu. Krtkova torta sa stala obľúbenou najmä medzi deťmi vďaka jej zábavnému vzhľadu a lahodnej chuti.

    Jednoduchá krtkova torta s mascarpone je dokonalou kombináciou chuti a estetiky. Jej hlboká kakaová chuť spolu s krémovou textúrou a zábavným dizajnom z nej robia výnimočný dezert, ktorý zostane v pamäti každého, kto mal tú česť ju ochutnať. Ak ešte nemáte túto tortu v repertoári svojich kulinárskych skvostov, určite jej dajte šancu. Je to sladká pochúťka, ktorá nikdy nesklame!

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na krtkovu tortu

    Korpus

    • 4 vajcia
    • 125 g masla
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 125 g kryštálového cukru
    • 50 ml mlieka
    • 150 g polohrubej múky
    • 50 g kakaa
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • čokoláda (voliteľné)

    Náplň

    • 250 g mascarpone
    • 250 ml šľahačkovej smotany
    • 250 g jemného tvarohu
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 3 banány
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy krtkovej torty

    Miešanie

    V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a s kakaom. Bielky vyšľaháme s polovicou kryštálového cukru na tuhý sneh.

    Šľahanie

    V druhej mise si vyšľaháme zmäknuté maslo so zvyškom kryštálového cukru do krémova (asi 3 minúty). Postupne po jednom zašľahávame žĺtky. Potom zašľaháme múčnu zmes s vlažným mliekom na striedačku pričom začneme a aj skončíme s múkou. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Cesto nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri 180°C asi 25-30 minút. Po dopečení necháme poriadne vychladnúť.

    Príprava náplne

    Medzitým si pripravíme náplň. V mise vymiešame mascarpone, smotanu a vanilkový cukor. Potom zľahka vmiešame tvaroh a nakoniec ak chcete môžete pridať čokoládové hoblinky.

    Zdobenie a podávanie

    Vychladnutý korpus jemne zrežeme z vrchu a pomocou lyžice vydlabeme stred (asi 0,5 cm od kraja). Vydlabaný korpus rozdrobíme a necháme bokom. Banány ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme a uložíme do vydlabaného korpusu. Krém navrstvíme hore a vytvoríme z neho pekný kopček. Vrch zasypeme rozdrobeným korpusom tak, aby úplne zakryl krém. Pred podávaním dáme zachladiť do chladničky.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na krtkovu tortu

    Najčastejšie otázky o krtkovej torte

    Čo je krtkova torta?

    Krtkova torta je tradičný česko-slovenský dezert, ktorý pozostáva z kakaových vrstiev plnených krémom.

    Je krtkova torta vhodná pre deti?

    Áno, krtkova torta je obľúbená najmä medzi deťmi vďaka svojmu zábavnému vzhľadu a sladkej chuti, ale osloví aj dospelých.

    Kedy vznikla krtkova torta?

    Hoci presný pôvod torty nie je celkom jasný, mnohí sa domnievajú, že sa objavila v polovici 20. storočia v Československu.

    Môžem pridať aj iné ovocie okrem banánov?

    Samozrejme, krtkovu tortu môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií a pridať rôzne druhy ovocia alebo dokonca oriešky.

    Môžem nahradiť kakaový korpus iným typom korpusu?

    Áno, niektorí ľudia experimentujú s rôznymi druhmi korpusov, napríklad s orechovým alebo piškótovým, ale tradičný recept vyžaduje kakaový korpus.

    Ako dlho vydrží krtkova torta čerstvá?

    Keď je správne uskladnená v chladničke, krtkova torta by mala vydržať čerstvá 3-4 dni.

    Môžem krtkovu tortu mraziť?

    Áno, krtkovu tortu môžete zmraziť, ale odporúča sa ju uložiť v tesnej uzavretej nádobe alebo zabaliť do fólie, aby sa zachovala jej čerstvosť a chuť po rozmrazení.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie