V srdci strednej Európy sa skrýva dezert, ktorý nielen lahodí chuťovým pohárikom, ale poteší aj oko – jednoduchá krtkova torta. Tento dezert je populárny v Česku, na Slovensku ale aj v iných krajinách. Ako samotný názov napovedá, torta pripomína krtka, ktorý vykukuje z hromady kakaovej zeminy.
Obsah receptu
Krtkova torta sa skladá z viacerých vrstiev. Na dne nájdeme mäkký kakaový korpus, ktorý je často premazaný sladkým kondenzovaným mliekom alebo čokoládovou polevou. Ďalšou vrstvou je krém – obvykle z masla, cukru a kakaa, ale niekedy aj zo šľahačky. Pre extra chuť sa niekedy pridáva aj banán alebo iné ovocie. Povrch torty je posypaný rozdrobeným korpusom, ktorý pripomína zeminu, z ktorej vykukuje krtko.
História krtkovej torty je tak sladká ako samotný dezert. Hoci presný pôvod torty nie je celkom jasný, mnohí sa domnievajú, že sa objavila v polovici 20. storočia v Československu. Krtkova torta sa stala obľúbenou najmä medzi deťmi vďaka jej zábavnému vzhľadu a lahodnej chuti.
Jednoduchá krtkova torta s mascarpone je dokonalou kombináciou chuti a estetiky. Jej hlboká kakaová chuť spolu s krémovou textúrou a zábavným dizajnom z nej robia výnimočný dezert, ktorý zostane v pamäti každého, kto mal tú česť ju ochutnať. Ak ešte nemáte túto tortu v repertoári svojich kulinárskych skvostov, určite jej dajte šancu. Je to sladká pochúťka, ktorá nikdy nesklame!
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na krtkovu tortu
Korpus
- 4 vajcia
- 125 g masla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 125 g kryštálového cukru
- 50 ml mlieka
- 150 g polohrubej múky
- 50 g kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva
- čokoláda (voliteľné)
Náplň
- 250 g mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 250 g jemného tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 banány
Postup prípravy krtkovej torty
Miešanie
V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a s kakaom. Bielky vyšľaháme s polovicou kryštálového cukru na tuhý sneh.
Šľahanie
V druhej mise si vyšľaháme zmäknuté maslo so zvyškom kryštálového cukru do krémova (asi 3 minúty). Postupne po jednom zašľahávame žĺtky. Potom zašľaháme múčnu zmes s vlažným mliekom na striedačku pričom začneme a aj skončíme s múkou. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Cesto nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri 180°C asi 25-30 minút. Po dopečení necháme poriadne vychladnúť.
Príprava náplne
Medzitým si pripravíme náplň. V mise vymiešame mascarpone, smotanu a vanilkový cukor. Potom zľahka vmiešame tvaroh a nakoniec ak chcete môžete pridať čokoládové hoblinky.
Zdobenie a podávanie
Vychladnutý korpus jemne zrežeme z vrchu a pomocou lyžice vydlabeme stred (asi 0,5 cm od kraja). Vydlabaný korpus rozdrobíme a necháme bokom. Banány ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme a uložíme do vydlabaného korpusu. Krém navrstvíme hore a vytvoríme z neho pekný kopček. Vrch zasypeme rozdrobeným korpusom tak, aby úplne zakryl krém. Pred podávaním dáme zachladiť do chladničky.
Videorecept na krtkovu tortu
Najčastejšie otázky o krtkovej torte
Čo je krtkova torta?
Krtkova torta je tradičný česko-slovenský dezert, ktorý pozostáva z kakaových vrstiev plnených krémom.
Je krtkova torta vhodná pre deti?
Áno, krtkova torta je obľúbená najmä medzi deťmi vďaka svojmu zábavnému vzhľadu a sladkej chuti, ale osloví aj dospelých.
Kedy vznikla krtkova torta?
Hoci presný pôvod torty nie je celkom jasný, mnohí sa domnievajú, že sa objavila v polovici 20. storočia v Československu.
Môžem pridať aj iné ovocie okrem banánov?
Samozrejme, krtkovu tortu môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií a pridať rôzne druhy ovocia alebo dokonca oriešky.
Môžem nahradiť kakaový korpus iným typom korpusu?
Áno, niektorí ľudia experimentujú s rôznymi druhmi korpusov, napríklad s orechovým alebo piškótovým, ale tradičný recept vyžaduje kakaový korpus.
Ako dlho vydrží krtkova torta čerstvá?
Keď je správne uskladnená v chladničke, krtkova torta by mala vydržať čerstvá 3-4 dni.
Môžem krtkovu tortu mraziť?
Áno, krtkovu tortu môžete zmraziť, ale odporúča sa ju uložiť v tesnej uzavretej nádobe alebo zabaliť do fólie, aby sa zachovala jej čerstvosť a chuť po rozmrazení.