Preskočiť na obsah

Výborné slivkové gule predstavujú jedno z najtradičnejších a najobľúbenejších slovenských a českých dezertov. Spomienky na tento lahodný pokrm siahajú hlboko do detstva mnohých z nás, kedy stará mama či mama pripravovala túto pochúťku, najmä v letnej a jesennej sezóne, keď boli slivky v plnej nádhere.

Slivkové gule sú malé guličky z mäkkého zemiakového cesta, v ktorom sa skrýva sladká, šťavnatá slivka. Vnútri slivky často nájdete kryštálový cukor, ktorý dodáva guličkám extra sladkosť. Po uvarení sú tieto gule obalené v strúhanke, ktorá je jemne dochutená maslom, čo im dodáva ľahko chrumkavú textúru na povrchu a neodolateľnú chuť.

Tento tradičný pokrm je nielen skvelou pochúťkou, ale aj symbolom rodinnej pohody a spoločne strávených chvíľ. Príprava slivkových gulí je totiž často spoločným rodinným rituálom. Deti s radosťou vytvárajú malé guľky, zatiaľ čo dospelí zabezpečujú, aby šlo všetko hladko. Napriek tomu, že príprava môže byť trochu časovo náročnejšia, výsledok stojí za to. Teplé, mäkké a sladké gule sú skutočnou odmenou za vynaložené úsilie.

Slivkové gule sa vynikajúco kombinujú s rôznymi prílohami. Mnohí ich preferujú jednoducho posypané práškovým cukrom a škoricou. Iní si zasa pochutnajú na kombinácii s tvarohom, medom alebo dokonca šľahačkou. Kombinácií je mnoho a všetko závisí od osobných preferencií.

V moderných variáciách receptu môžeme nájsť aj slivkové gule s čokoládou, orieškami či dokonca s rôznymi džemami. Avšak tradičná verzia tohto dezertu si zachováva svoje pevné miesto v srdciach mnohých gurmánov.

V dnešnej dobe, keď rýchlosť a efektívnosť často prevyšujú tradičné hodnoty, sú slivkové gule dokonalým pripomenutím toho, že niekedy je potrebné si nájsť čas, spomaliť a vychutnať si jednoduché radosti života. A čo môže byť lepšie ako zdieľať túto radost so svojimi blízkymi?

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na slivkové gule

Cesto

Náplň

Na obalenie

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy slivkových gulí

Príprava cesta

Zemiaky uvaríme vo vode so štipkou soli do mäkka. Ešte teplé zemiaky ošúpeme a prelisujeme cez lis na zemiaky alebo pasírovač. Pridáme múku, vajce a štipku soli. Zmes premiesame a vypracujeme hladké cesto. Ak je príliš lepkavé, pridáme trochu viac múky.

Príprava náplne

Slivky umyjeme, rozkrojíme a vyberieme kôstku. Prázdne miesto po kôstke naplníme kryštálovým cukrom.

Tvorenie gulí

Z cesta odtrhneme kúsok a vytvarujeme malú placku. Na stred položíme slivku, cesto obalíme okolo slivky a vytvarujeme guľu.

Varenie gulí

V hrnci privedieme vodu do varu so štipkou soli. Do vriacej vody vložíme gule a varíme ich 7-10 minút, až kým nevyplávajú na povrch. Hotové gule vyberieme dierovanou lyžicou.

Posýpanie gulí

V panvici roztopíme maslo, pridáme strúhanku (alebo hladkú múku) a opražíme do zlatista. Hotové gule obalíme v opraženej strúhanke. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a mletou škoricou (ak používame).

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na slivkové gule

Najčastejšie otázky o slivkových guliach

Čo sú slivkové gule?

Slivkové gule sú tradičný slovenský a český dezert, ktorý sa skladá z mäkkého zemiakového cesta, vnútri ktorého je skrytá sladká, šťavnatá slivka, často naplnená cukrom.

Ako dlho trvá príprava slivkových gulí?

Príprava cesta a následné plnenie slivkami môže trvať približne 30 minút až hodinu v závislosti od zručnosti a množstva pripravovaných gulí. Varenie samotných gulí trvá ďalších 15-20 minút.

Ako viem, že sú slivkové gule hotové?

Počas varenia sa gule postupne vznášajú na povrch. Keď sú plne uvarené, plávajú na povrchu vody.

Môžem použiť iné ovocie namiesto sliviek?

Áno, môžete experimentovať s iným ovocím, ako sú napríklad jablká, marhule alebo čerešne, avšak tradičný recept využíva slivky.

Môžu slivkové gule zmraziť a neskôr ich znova ohriať?

Áno, slivkové gule sú vhodné na zmrazenie. Po ich úplnom vychladení ich môžete uložiť do mrazničky. Pred podávaním ich potom stačí rozmraziť a jemne ohriať.

Existuje nejaká zdravšia alternatíva cesta pre slivkové gule?

Niektorí ľudia vymieňajú tradičné zemiakové cesto za tvarohové alebo ovsené cesto, aby získali menej kalorickú a zdravšiu alternatívu.

Môžem pridať do náplne alkohol?

Niektorí ľudia pridávajú trochu rumu alebo slivovice do sliviek pre extra chuť. Je to otázka osobnej preferencie.

Ako môžem zmeniť konzistenciu cesta?

Ak je cesto príliš tekuté, môžete pridať viac múky. Ak je naopak príliš tuhé, môžete pridať trochu mlieka alebo vody.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie