V srdci strednej Európy sa skrýva dezert, ktorý nielen lahodí chuťovým pohárikom, ale poteší aj oko – jednoduchá krtkova torta. Tento dezert je populárny v Česku, na Slovensku ale aj v iných krajinách. Ako samotný názov napovedá, torta pripomína krtka, ktorý vykukuje z hromady kakaovej zeminy.
Obsah
Krtkova torta sa skladá z viacerých vrstiev. Na dne nájdeme mäkký kakaový korpus, ktorý je často premazaný sladkým kondenzovaným mliekom alebo čokoládovou polevou. Ďalšou vrstvou je krém – obvykle z masla, cukru a kakaa, ale niekedy aj zo šľahačky. Pre extra chuť sa niekedy pridáva aj banán alebo iné ovocie. Povrch torty je posypaný rozdrobeným korpusom, ktorý pripomína zeminu, z ktorej vykukuje krtko.
História krtkovej torty je tak sladká ako samotný dezert. Hoci presný pôvod torty nie je celkom jasný, mnohí sa domnievajú, že sa objavila v polovici 20. storočia v Československu. Krtkova torta sa stala obľúbenou najmä medzi deťmi vďaka jej zábavnému vzhľadu a lahodnej chuti.
Jednoduchá krtkova torta s mascarpone je dokonalou kombináciou chuti a estetiky. Jej hlboká kakaová chuť spolu s krémovou textúrou a zábavným dizajnom z nej robia výnimočný dezert, ktorý zostane v pamäti každého, kto mal tú česť ju ochutnať. Ak ešte nemáte túto tortu v repertoári svojich kulinárskych skvostov, určite jej dajte šancu. Je to sladká pochúťka, ktorá nikdy nesklame!
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na krtkovu tortu
Korpus
- 4 vajcia
- 125 g masla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 125 g kryštálového cukru
- 50 ml mlieka
- 150 g polohrubej múky
- 50 g kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva
- čokoláda (voliteľné)
Náplň
- 250 g mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 250 g jemného tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 banány
Postup prípravy krtkovej torty
Miešanie
V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a s kakaom. Bielky vyšľaháme s polovicou kryštálového cukru na tuhý sneh.
Šľahanie
V druhej mise si vyšľaháme zmäknuté maslo so zvyškom kryštálového cukru do krémova (asi 3 minúty). Postupne po jednom zašľahávame žĺtky. Potom zašľaháme múčnu zmes s vlažným mliekom na striedačku pričom začneme a aj skončíme s múkou. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Cesto nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri 180°C asi 25-30 minút. Po dopečení necháme poriadne vychladnúť.
Príprava náplne
Medzitým si pripravíme náplň. V mise vymiešame mascarpone, smotanu a vanilkový cukor. Potom zľahka vmiešame tvaroh a nakoniec ak chcete môžete pridať čokoládové hoblinky.
Zdobenie a podávanie
Vychladnutý korpus jemne zrežeme z vrchu a pomocou lyžice vydlabeme stred (asi 0,5 cm od kraja). Vydlabaný korpus rozdrobíme a necháme bokom. Banány ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme a uložíme do vydlabaného korpusu. Krém navrstvíme hore a vytvoríme z neho pekný kopček. Vrch zasypeme rozdrobeným korpusom tak, aby úplne zakryl krém. Pred podávaním dáme zachladiť do chladničky.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na krtkovu tortu
Najčastejšie otázky o krtkovej torte
Čo je krtkova torta?
Krtkova torta je tradičný česko-slovenský dezert, ktorý pozostáva z kakaových vrstiev plnených krémom.
Je krtkova torta vhodná pre deti?
Áno, krtkova torta je obľúbená najmä medzi deťmi vďaka svojmu zábavnému vzhľadu a sladkej chuti, ale osloví aj dospelých.
Kedy vznikla krtkova torta?
Hoci presný pôvod torty nie je celkom jasný, mnohí sa domnievajú, že sa objavila v polovici 20. storočia v Československu.
Môžem pridať aj iné ovocie okrem banánov?
Samozrejme, krtkovu tortu môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií a pridať rôzne druhy ovocia alebo dokonca oriešky.
Môžem nahradiť kakaový korpus iným typom korpusu?
Áno, niektorí ľudia experimentujú s rôznymi druhmi korpusov, napríklad s orechovým alebo piškótovým, ale tradičný recept vyžaduje kakaový korpus.
Ako dlho vydrží krtkova torta čerstvá?
Keď je správne uskladnená v chladničke, krtkova torta by mala vydržať čerstvá 3-4 dni.
Môžem krtkovu tortu mraziť?
Áno, krtkovu tortu môžete zmraziť, ale odporúča sa ju uložiť v tesnej uzavretej nádobe alebo zabaliť do fólie, aby sa zachovala jej čerstvosť a chuť po rozmrazení.