Preskočiť na obsah

V srdci strednej Európy sa skrýva dezert, ktorý nielen lahodí chuťovým pohárikom, ale poteší aj oko – jednoduchá krtkova torta. Tento dezert je populárny v Česku, na Slovensku ale aj v iných krajinách. Ako samotný názov napovedá, torta pripomína krtka, ktorý vykukuje z hromady kakaovej zeminy.

Krtkova torta sa skladá z viacerých vrstiev. Na dne nájdeme mäkký kakaový korpus, ktorý je často premazaný sladkým kondenzovaným mliekom alebo čokoládovou polevou. Ďalšou vrstvou je krém – obvykle z masla, cukru a kakaa, ale niekedy aj zo šľahačky. Pre extra chuť sa niekedy pridáva aj banán alebo iné ovocie. Povrch torty je posypaný rozdrobeným korpusom, ktorý pripomína zeminu, z ktorej vykukuje krtko.

História krtkovej torty je tak sladká ako samotný dezert. Hoci presný pôvod torty nie je celkom jasný, mnohí sa domnievajú, že sa objavila v polovici 20. storočia v Československu. Krtkova torta sa stala obľúbenou najmä medzi deťmi vďaka jej zábavnému vzhľadu a lahodnej chuti.

Jednoduchá krtkova torta s mascarpone je dokonalou kombináciou chuti a estetiky. Jej hlboká kakaová chuť spolu s krémovou textúrou a zábavným dizajnom z nej robia výnimočný dezert, ktorý zostane v pamäti každého, kto mal tú česť ju ochutnať. Ak ešte nemáte túto tortu v repertoári svojich kulinárskych skvostov, určite jej dajte šancu. Je to sladká pochúťka, ktorá nikdy nesklame!

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na krtkovu tortu

Korpus

Náplň

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy krtkovej torty

Miešanie

V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a s kakaom. Bielky vyšľaháme s polovicou kryštálového cukru na tuhý sneh.

Šľahanie

V druhej mise si vyšľaháme zmäknuté maslo so zvyškom kryštálového cukru do krémova (asi 3 minúty). Postupne po jednom zašľahávame žĺtky. Potom zašľaháme múčnu zmes s vlažným mliekom na striedačku pričom začneme a aj skončíme s múkou. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Cesto nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri 180°C asi 25-30 minút. Po dopečení necháme poriadne vychladnúť.

Príprava náplne

Medzitým si pripravíme náplň. V mise vymiešame mascarpone, smotanu a vanilkový cukor. Potom zľahka vmiešame tvaroh a nakoniec ak chcete môžete pridať čokoládové hoblinky.

Zdobenie a podávanie

Vychladnutý korpus jemne zrežeme z vrchu a pomocou lyžice vydlabeme stred (asi 0,5 cm od kraja). Vydlabaný korpus rozdrobíme a necháme bokom. Banány ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme a uložíme do vydlabaného korpusu. Krém navrstvíme hore a vytvoríme z neho pekný kopček. Vrch zasypeme rozdrobeným korpusom tak, aby úplne zakryl krém. Pred podávaním dáme zachladiť do chladničky.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na krtkovu tortu

Najčastejšie otázky o krtkovej torte

Čo je krtkova torta?

Krtkova torta je tradičný česko-slovenský dezert, ktorý pozostáva z kakaových vrstiev plnených krémom.

Je krtkova torta vhodná pre deti?

Áno, krtkova torta je obľúbená najmä medzi deťmi vďaka svojmu zábavnému vzhľadu a sladkej chuti, ale osloví aj dospelých.

Kedy vznikla krtkova torta?

Hoci presný pôvod torty nie je celkom jasný, mnohí sa domnievajú, že sa objavila v polovici 20. storočia v Československu.

Môžem pridať aj iné ovocie okrem banánov?

Samozrejme, krtkovu tortu môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií a pridať rôzne druhy ovocia alebo dokonca oriešky.

Môžem nahradiť kakaový korpus iným typom korpusu?

Áno, niektorí ľudia experimentujú s rôznymi druhmi korpusov, napríklad s orechovým alebo piškótovým, ale tradičný recept vyžaduje kakaový korpus.

Ako dlho vydrží krtkova torta čerstvá?

Keď je správne uskladnená v chladničke, krtkova torta by mala vydržať čerstvá 3-4 dni.

Môžem krtkovu tortu mraziť?

Áno, krtkovu tortu môžete zmraziť, ale odporúča sa ju uložiť v tesnej uzavretej nádobe alebo zabaliť do fólie, aby sa zachovala jej čerstvosť a chuť po rozmrazení.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie