Citrónový Meringue Cheesecake je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý kombinuje klasický cheesecake s jemnými citrónovými tónmi a jemnou, ľahkou vrstvou bielkového krému. Tento dezert je skvelou voľbou pre tých, ktorí preferujú menej sladké dezerty, ale stále si chcú vychutnať niečo krémové a chutné. Tento cheesecake sa často servíruje s karamelizovaným citrónom alebo ovocím na vrchu, aby sa zvýraznil jeho svieži a osviežujúci charakter. Ak hľadáte niečo nové a nezvyčajné pre svoj ďalší dezert, určite vyskúšajte tento fantastický Citrónový Meringue Cheesecake.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na Meringue cheesecake
Krusta
- 170 g maslových sušienok
- 110 g masla
Náplň
- 230 g krémového syra
- 200 g kryštálového cukru
- 120 g kyslej smotany
- 1 PL kukuričného škrobu
- Kôra z 1 citróna
- 1 ČL vanilkovej esencie
- Štipka soli
- 3 vajcia
Lemon curd
- 4 žĺtky
- 100 g kryštálového cukru
- Kôra z 1 citróna
- Šťava zo 4 citrónov (podľa chuti)
- Štipka soli
- 60 g masla
Meringue
- 3 bielky
- 1/4 ČL vínneho kameňa
- Štipka soli
- 100 g kryštálového cukru
Postup prípravy Meringue cheesecakeu
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a formu na pečenie vymažeme maslom.
- Do mixéra si dáme sušienky s maslom a vzniknutú zmes pripomínajúcu mokrý piesok povtláčame na dno a boky pripravenej formy.
- V mise od robotického mixéra vyšľaháme krémový syr, cukor, kyslú smotanu, kukuričný škrob, citrónovú kôru, vanilku a soľ na strednej rýchlosti dohladka (cca 1 minútu). Vzniknutú náplň nalejeme do pripravenej formy.
- Do pekáča s vysokým okrajom nalejeme vriacu vodu a umiestnime ho na spodok rúry. Pečieme asi 55 minút, kým nie je vrch zlatistý a pevný ale stred sa jemne chveje. Potom vypneme rúru, pootvoríme dvierka na rúre a takto ho necháme chladnúť asi 1 hodinu.
- Do hrnca nalejeme vodu asi do výšky 3 cm a dáme na strednej teplote variť. V mise vhodnej na parný kúpeľ si medzitým vymiešame žĺtky, cukor, soľ a citrónovú šťavu s kôrou, kým sa ingrediencie nespoja. Potom umiestnime misu na hrniec s vriacou vodou a šľaháme, kým zmes nezhustne ( 8 – 10 minút). Odstránime misu z hrnca a postupne vmiešame maslo izbovej teploty. Vzniknutý krém precedíme cez jemné sitko a nalejeme ho na koláč, ktorý vyberieme z rúry a vložíme do chladničky na 3 hodiny, ideálne cez noc.
- V mise vyšľaháme bielka, vínny kameň a soľ na stredne vysokých otáčkach, až kým sa nevytvoria mäkké špičky (cca 1 až 2 minúty). Postupne po lyžičkách pridávame cukor a šľaháme, kým sa zmes nespojí. Zvýšime rýchlosť mixéra a šľaháme, kým nebude sneh lesklý s pevnými vrcholmi ( cca 2 minúty).
- Vychladený cheesecake vyberieme z formy a navrch rovnomerne rozotrieme bielkový sneh. Rúru rozohrejeme na vysokú teplotu a dáme doň cheesecake na 1 – 2 minúty, kým bielkový sneh nezhnedne. Prípadne môžeme použiť flambovaciu pištoľ.
- Po vytiahnutí z rúry hneď podávame.
Pingback: Čo s bielkami, 15 kreatívnych spôsobov využitia vaječných bielkov v kuchyni 2023 | Svetové recepty