Preskočiť na obsah

Mrkvová torta

    Najlepšia a božská mrkvová torta - rýchly recept

    Toto je najlepší recept na mrkvový koláč, aký môže existovať. Pri strúhaní mrkvy odporúčame ručné strúhadlo, pretože vytvára jemné mrkvové kúsky, ktoré sa rozpustia v cestíčku na koláč.

    Ingrediencie

    Mrkvová torta 

    • 260 g hladkej múky 
    • 2 ČL sódy bikarbóny 
    • 1/2 ČL morskej soli 
    • 1 a ½ ČL mletej škorice 
    • 295 ml rastlinného oleja 
    • 200 g kryštálového cukru 
    • 190 g hnedého cukru 
    • 1 ČL vanilkového extraktu 
    • 4 vajcia  
    • 300 g strúhanej ošúpanej mrkvy (5 až 6 stredných mrkiev) 
    • 100 g nahrubo nasekaných pekanových orechov 
    • 65 g hrozienok 

    Poleva 

    • 225 g smotanového syra 
    • 140 g práškového cukru 
    • 80 ml smotany na šľahanie 
    • 50 g nahrubo nasekaných pekanových orechov na posypanie 

    Postup

    1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si dve okrúhle tortové formy. Spodnú časť vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme olejom.  
    2. Vo väčšej miske si zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu bikarbónu, soľ a škoricu. Do druhej misy dáme olej, kryštálový cukor, hnedý cukor, vanilkový extrakt a poriadne vyšľaháme. Postupne po jednom pridávame vajcia, pričom každé poriadne zašľaháme.  
    3. Gumenou stierkou zoškriabeme cesto z bokov a v troch častiach prisypávame suché ingrediencie, pričom každú časť poriadne zamiešame stierkou. Keď primiešame aj poslednú časť suchých ingrediencií, mali by sme mať hladké cesto.  
    4. Nakoniec jemne primiešame mrkvu, pekanové orechy a hrozienka.  
    5. Cesto rozdelíme na dve časti a opatrne vlejeme a pečieme, kým špáradlo zapichnuté do stredu nezostane suché, cca 35 – 45 minút.  
    6. Po dopečení necháme 15 minút chladnúť vo formách na pečenie, potom ich opatrne vyklopíme na mriežku, odstránime papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.  
    7. V miske si vyšľaháme smotanový syr do krémova ( asi 1 minútu), postupne po lyžiciach pridávame práškový cukor a poriadne zašľahávame. Prilejeme smotanu a šľaháme asi 2 – 3 minúty, kým nebude poleva krémová. 
    8. Keď vychladnú obe časti torty, jednu natrieme polovicou krému a prikryjeme druhou časťou. Zvyšok krému rozotrieme na vrch torty a posypeme pekanovými orechami. 
    Ďalšie inšpirácie