Toto je najlepší recept na mrkvový koláč, aký môže existovať. Pri strúhaní mrkvy odporúčame ručné strúhadlo, pretože vytvára jemné mrkvové kúsky, ktoré sa rozpustia v cestíčku na koláč.
Ingrediencie
Mrkvová torta
- 260 g hladkej múky
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL morskej soli
- 1 a ½ ČL mletej škorice
- 295 ml rastlinného oleja
- 200 g kryštálového cukru
- 190 g hnedého cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 4 vajcia
- 300 g strúhanej ošúpanej mrkvy (5 až 6 stredných mrkiev)
- 100 g nahrubo nasekaných pekanových orechov
- 65 g hrozienok
Poleva
- 225 g smotanového syra
- 140 g práškového cukru
- 80 ml smotany na šľahanie
- 50 g nahrubo nasekaných pekanových orechov na posypanie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si dve okrúhle tortové formy. Spodnú časť vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme olejom.
- Vo väčšej miske si zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu bikarbónu, soľ a škoricu. Do druhej misy dáme olej, kryštálový cukor, hnedý cukor, vanilkový extrakt a poriadne vyšľaháme. Postupne po jednom pridávame vajcia, pričom každé poriadne zašľaháme.
- Gumenou stierkou zoškriabeme cesto z bokov a v troch častiach prisypávame suché ingrediencie, pričom každú časť poriadne zamiešame stierkou. Keď primiešame aj poslednú časť suchých ingrediencií, mali by sme mať hladké cesto.
- Nakoniec jemne primiešame mrkvu, pekanové orechy a hrozienka.
- Cesto rozdelíme na dve časti a opatrne vlejeme a pečieme, kým špáradlo zapichnuté do stredu nezostane suché, cca 35 – 45 minút.
- Po dopečení necháme 15 minút chladnúť vo formách na pečenie, potom ich opatrne vyklopíme na mriežku, odstránime papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.
- V miske si vyšľaháme smotanový syr do krémova ( asi 1 minútu), postupne po lyžiciach pridávame práškový cukor a poriadne zašľahávame. Prilejeme smotanu a šľaháme asi 2 – 3 minúty, kým nebude poleva krémová.
- Keď vychladnú obe časti torty, jednu natrieme polovicou krému a prikryjeme druhou časťou. Zvyšok krému rozotrieme na vrch torty a posypeme pekanovými orechami.