Tieto košíčky sú veľmi jednoduché na prípravu a na prípravu cesta nepotrebujete žiadne komplikované vybavenie alebo špeciálne pomôcky. Muffiny sú 100% vegánske a patria medzi najobľúbenejšie recepty pre všetkých maškrtníkov.
Ingrediencie
- 160 g hladkej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1/4 ČL jemnej morskej soli
- 3/4 ČL mletej škorice
- 1/4 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL mletého kardamónu
- 1/8 ČL muškátového orieška
- 118 ml rastlinného oleja
- 100 g kryštálového cukru
- 95 g hnedého cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia pri izbovej teplote
- 150 g strúhanej ošúpanej mrkvy ( cca 2 – 3 ks)
- 32 g nasekaných pekanových orechov (voliteľné)
- 32 g hrozienok (voliteľné)
Poleva
- 113 g smotanového syra
- 55 g zmäknutého masla
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- Štipka soli
- 180 g práškového cukru
- Štipka mletej škorice
- Nasekané pekanové orechy
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech na muffiny si vystelieme papierovými košíčkami.
- V miske si zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, zázvor, kardamón a muškátový oriešok. Poriadne premiešame.
- Do druhej misky si dáme olej, biely a hnedý cukor, vanilku a poriadne vyšľaháme. Potom postupne po jednom zašľaháme vajcia, kým sa zmes nespojí. Stierkou zotrieme zmes z okrajov a po tretinách primiešavame suché ingrediencie. Poriadne premiešame, vznikne nám hladké cesto. Nakoniec primiešame nastrúhanú mrkvu, orechy a hrozienka.
- Do pripravených papierových košíčkov dávkujeme lyžicou cesto cca do ¾. Pečieme 20 – 25 minút, pokiaľ nebude špajdľa zapichnutá do stredu nebude suchá. Po dopečení necháme 5 minút chladnúť na plechu, upečené muffiny vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- V mise si vyšľaháme smotanový syr, maslo, vanilku a soľ do krémova ( asi 2 minúty). Postupne po štvrtinkách zašľahávame práškový cukor, môžeme primiešať škoricu. Krémom ozdobíme vychladnuté muffiny a posypeme pekanovými orechami.