Preskočiť na obsah

Nemecké marcipánové koláčiky

Marcipánové sušienky Bethmännchen sú známym, tradičným receptom na vianočné pečivo z Nemecka, konkrétne z Frankfurtu.

Ingrediencie

  • 400 g marcipánu 
  • 100 g mletých mandlí 
  • 125 g práškového cukru  
  • 1 vajce  
  • 75 g celých mandlí 
  • 1 PL mlieka 

Postup

  1. Marcipán rozdrobíme do misky, pridáme mandľovú múku, práškový cukor a vaječný bielok (žĺtok si odložíme na potretie) a vymiesime hladké cesto. 
  2. Rúru si predhrejeme na 175 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.  
  3. Z kopcovitej ČL cesta vytvarujeme guličky a ukladáme na plech vo vzdialenosti aspoň 5 cm od seba. Do každej guličky vtlačíme asi 3 mandle tak, aby hroty smerovali nahor.  
  4. Zľahka rozšľaháme vaječný žĺtok s mliekom a potrieme každý koláčik. 
  5. Pečieme do zlatova asi 10 – 12 minút a po dopečení necháme úplne vychladnúť. 
Ďalšie inšpirácie