Preskočiť na obsah

Nokedli, recept na tradičné maďarské halušky

Nokedli, recept na tradičné maďarské halušky

Nokedli je tradičný maďarský pokrm, ktorý je podobný nemeckým spätzle alebo slovenským haluškám. Sú to malé kúsky cesta, ktoré sa vytvárajú strúhaním alebo rezaním z väčšieho kúska cesta priamo do vriacej vody.

Výroba nokedli je pomerne jednoduchá, no vyžaduje si trochu praxe. Najprv sa zmiešajú vajcia, múka a voda (alebo mlieko pre jemnejšiu verziu) do hladkého, stredne hustého cesta. Potom sa cesto naseká alebo prejde špeciálnym nástrojom – nokedli strúhadlom, priamo do vriacej slanej vody. Keď nokedli vyplávajú na povrch, znamená to, že sú uvarené. Vyberajú sa dierovanou lyžicou a nechajú odkvapkať.

Maďarská kuchyňa je známa svojim výrazným použitím papriky, a tak sa nokedli často podávajú s mäsitými jedlami plnými tejto chuti, ako sú guláš alebo paprikáš. Sú však rovnako chutné aj podávané samostatne, napríklad s maslom, posypané syrom alebo zmiešané s petržlenovou vňaťou.

Alternatívne, môžete experimentovať s pridaním byliniek alebo korenín priamo do cesta pre ďalšiu vrstvu chuti. Napríklad, pridanie nasekanej šalotky alebo cesnaku môže pridať nokedli zaujímavý rozmer.

Aj keď je príprava nokedli trochu náročnejšia na čas v porovnaní s kupovanými cestovinami, ich domáci a pohostinný charakter robí z tohto jednoduchého pokrmu niečo špeciálne. Sú ideálnym spôsobom, ako ukázať lásku a starostlivosť o tých, pre ktorých varíme.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na nokedli

Postup prípravy nokedli

Príprava cesta

V miske zmiešajte vajcia, vodu a soľ. Potom postupne pridávajte múku a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.

Príprava hrnca

Priveďte veľký hrniec so slanou vodou do varu.

Strúhanie nokedli

Cesto vytlačte cez špeciálne nokedli strúhadlo alebo využite metódu rezania lyžicou priamo do vriacej vody. Ak používate lyžicu, jednoducho odstrihnite malé kúsky cesta a nechajte ich spadnúť do vriacej vody.

Varenie

Varte nokedli približne 2-3 minúty alebo až kým nevyplávajú na povrch.

Podávanie

Keď sú nokedli hotové, vyberte ich dierovanou lyžicou a nechajte odkvapkať. Môžete ich podávať s maslom alebo omáčkou podľa vlastnej chuti.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na nokedli

Najčastejšie otázky o nokedli

Čo sú to nokedli?

Nokedli sú tradičné cestoviny pochádzajúce z Maďarska. Sú podobné talianskym gnocchi alebo nemeckým spätzle a sú často podávané s gulášom alebo inými omáčkami.

Ako sa vyrábajú nokedli?

Nokedli sa vyrábajú z jednoduchého cesta z múky, vajec a vody. Toto cesto sa potom prenesie cez špeciálne strúhadlo alebo sa oreže lyžicou do vriacej vody.

Akú konzistenciu by malo mať cesto pre nokedli?

Cesto by malo byť dosť husté, aby sa udržalo pohromade, ale dosť tekuté, aby sa dalo ľahko pretlačiť cez strúhadlo alebo odstrihnúť lyžicou. Ak je cesto príliš tuhé, môžete pridať trochu vody. Ak je príliš riedke, pridajte trochu viac múky.

Aké nástroje potrebujem na výrobu nokedli?

Na výrobu nokedli je najlepšie použiť špeciálne nokedli strúhadlo, ale ak také nemáte, môžete použiť aj lyžicu na rezanie malých kúskov cesta priamo do vriacej vody.

S čím sa podávajú nokedli?

Nokedli sa najčastejšie podávajú s maďarskými pokrmami, ako je guláš alebo iné mäsové omáčky. Môžete ich tiež podávať s maslom alebo omáčkou podľa vlastnej chuti.

Ako dlho sa varia nokedli?

Nokedli sa varia rýchlo – obvykle stačí 2-3 minúty vriacej vody. Keď sú hotové, vynoria sa na povrch.

REKLAMA
35x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *