Preskočiť na obsah

Ovocný pohár so šľahačkou, originálny recept na anglický dezert Eton Mess

Ovocný pohár so šľahačkou - originálny recept na anglický dezert Eton Mess

Eton Mess je tradičný anglický dezert pozostávajúci zo zmesi jahôd alebo iného bobuľového ovocia a šľahačky. Prvýkrát sa spomína v tlači v roku 1893, bežne sa predpokladá, že pochádza z Eton College a podáva sa na každoročnom kriketovom zápase proti žiakom Harrow School.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na ovocný pohár so šľahačkou

  • 2 vaječné bielka 
  • 120 g práškového cukru 
  • 500 g jahôd 
  • 450 ml smotany na šľahanie 
  • 1 PL krupicového cukru 

Postup prípravy ovocného pohára so šľahačkou

  1. Rúru si vyhrejeme na 120°C a veľký plech si vystelieme papierom na pečenie. Vaječné bielky vyšľaháme v čistej miske elektrickým šľahačom na tuhý sneh, potom pridáme cukor v 3 dávkach a zakaždým znovu vyšľaháme na tuhý sneh. Lyžicou nanášame kôpky zmesi na papier na pečenie a  na spodnej priečke rúry pečiem 1 hodinu – 1 hodinu a 15 minút, kým pusinky nie sú úplne tvrdé a ľahko sa odlepia od papiera. Necháme vychladnúť. 
  2. Rozmixujeme 1/3 jahôd na jahodovú omáčku. Vo veľkej mise vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom na tuhú šľahačku. Nahrubo rozdrvíme ¾ pusiniek a pridáme ich k zvyšným jahodám nakrájaných na kocky alebo mesiačiky a premiešajte. Potom primiešame jahodovú omáčku. Nalejeme do misiek, potom rozdrvíme zvyšné pusinky a posypte vrch misiek.  
REKLAMA
36x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

2 názory na “Ovocný pohár so šľahačkou, originálny recept na anglický dezert Eton Mess”

  1. Pingback: Čo s bielkami, 15 kreatívnych spôsobov využitia vaječných bielkov v kuchyni 2023 | Svetové recepty

  2. Pingback: 8 tipov na nepečené jahodové recepty 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *