Preskočiť na obsah

Ako väčšina toskánskej kuchyne, aj polievka ribollita má roľnícky pôvod. Pôvodne sa vyrábalo prihrievaním zvyškov minestrone alebo zeleninovej polievky z predchádzajúceho dňa so starým chlebom.

Ingrediencie

  • 2 šálky fazule 
  • 4 šálky vody 
  • 1 l kuracieho vývaru 
  • 5 strúčikov cesnaku 
  • 4 lístky šalvie 
  • 2 bobkové listy 
  • 1 lyžička soli 
  • ½ šálky olivového oleja 
  • 2 cibule 
  • 3 mrkvy 
  • 3 veľké stonky zeleru 
  • 2 zemiaky 
  • 1 ½ šálky kapusty 
  • 1 zväzok mangold 
  • ¼ kelu 
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok 
  • 12 plátkov francúzskeho chleba 
  • soľ  
  • mleté ​​čierne korenie 
  • 1 ½ šálky strúhaného parmezánu 
  • ½ šálky olivového oleja 

Postup

  1. Fazuľu prepláchneme, vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme do varu a varíme na strednej teplote asi 5 minút. Vypneme,  necháme odstáť 1 a pol hodiny a precedíme.  
  2. Do veľkého hrnca vložíme fazuľu, kurací vývar, cesnak, listy šalvie, bobkový list, soľ a privedieme do varu. Znížime teplotu na minimum a varíme, kým nebude fazuľa mäkká (cca 2 hodiny). Z hrnca odoberieme 1 šálku fazule a bobkové listy spolu s listami šalvie vyhodíme. Zvyšnú fazuľovú zmes rozmixujeme ručným mixérom do hladka. Odložíme bokom. 
  3. Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej na stredne vysokej teplote. Pridáme cibuľu a smažíme dosklovita. Pridáme mrkvu, zeler, zemiaky, kapustu, mangold a kel nakrájané nadrobno a poriadne premiešame. Dochutíme soľou a korením podľa chuti a pridáme paradajky. Prikryjeme a varíme asi 20 minút, pričom zmes aspoň raz premiešame.  
  4. Vmiešame prelisovanú fazuľovú zmes a varíme 40 minút, kým zmes nezhustne. Pridáme šálku odloženej fazule a dokoreníme podľa chuti. Pridáne plátky toastového chleba; varíme, kým chlieb nevsiakne tekutinu. Necháme ochladnúť.  
  5. Pred podávaním polievku zohrejeme na miernom ohni a servírujeme ozdobenú 2 lyžicami parmezánu a kvapkou olivového oleja. 
Ďalšie inšpirácie