Historici tvrdia, že guláš sa zrodil vo Viedni a jeho pôvodný názov bol Székely-gulyás, ktorý sa v tomto období najmä ústnym podaním zmenil na segedínsky guláš. Ochutnajte aj vy tento fantastický pokrm, ktorý je veľmi obľúbený hlavne v maďarskej kuchyni, ale vo veľkom sa pripravuje aj na Slovensku a v Českej republike.
Ingrediencie
- 1 kg bravčové mäso (plecko alebo stehno)
- 2 hrste kyslá kapusta
- 2 ks cibuľa
- 1 PL kryštálový cukor
- 3 PL bravčový tuk
- 3 PL mletá červená paprika
- 3 ks bobkový list
- 1 ČL mletá rasca
- 5 ks nové korenie
- štipka kajenského korenia alebo čili
- 2 PL hladká múka
- 100 ml vody
- 300-500 ml smotany na šľahanie
- Soľ
- mleté korenie
Postup
- Do hrnca dáme rozohriať bravčovú masť, pridáme cibuľu, bobkové listy, nové korenie a smažíme niekoľko minút. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso, dochutíme soľou, korením a pridáme mletú rascu. Smažíme 10 minút, potom pridáme čili papričku a červenú papriku. Premiešame, potom zalejeme trochou vývaru a začneme dusiť. Podľa potreby dolievame vývar.
- Potom zalejeme dostatočným množstvom vývaru a vody, aby bola zmes zakrytá a všetko varíme do mäkka. Pridáme kapustu ( ak nechcete príliš kyslý segedín, pred vložením do hrnca opláchneme) a cukor. Premiešame, ochutnáme a podľa potreby dochutíme. Zahustíme múkou.
- Podávame s knedľou a kyslou smotanou.