V našich končinách má zaváranie ovocia a príprava kompótov dlhú tradíciu. Je to spôsob, ako zachovať chuť a vôňu leta na zimné mesiace, keď je čerstvého ovocia menej. Slivky, ktoré patria medzi najobľúbenejšie ovocie v našich záhradách, sú na tento účel priam ideálne. Slivkový kompót je výborný spôsob, ako si uchovať ich šťavnatosť a sladkosť na dlhší čas. Pridaním anízu získava tento tradičný recept novú, exotickejšiu chuťovú dimenziu.
Aníz, s jeho jemnou sladkastou a jemne pikantnou chuťou, dodáva slivkovému kompótu jedinečný charakter. Tento recept je jednoduchý a nevyžaduje veľa ingrediencií, čo ho robí ideálnym pre každého, kto chce začať so zaváraním alebo hľadá nový spôsob, ako spracovať úrodu sliviek. Príprava kompótu je aj skvelým spôsobom, ako stráviť čas v kuchyni a vytvoriť niečo, čo môžete neskôr zdieľať so svojimi blízkymi.
Kompót zo sliviek je nielen chutný, ale aj veľmi univerzálny. Môžete ho použiť ako dezert, podávať ho s vanilkovou zmrzlinou, pridávať do jogurtu, ovsených vločiek alebo ho využívať ako prísadu do rôznych koláčov a dezertov. Vďaka sterilizácii si tento kompót zachová svoju čerstvosť a chuť aj niekoľko mesiacov, takže si ho môžete vychutnávať po celý rok.
Pri príprave kompótu je dôležité používať kvalitné a zrelé slivky. Čím sú slivky sladšie, tým menej cukru budete potrebovať. Anízové hviezdičky pridávajú jemnú arómu, ktorá sa skvele dopĺňa so sladkosťou sliviek.
Slivkový kompót s anízom recept
Ingrediencie
- 2 kg zrelých sliviek
- 1 liter vody
- 500 g kryštálového cukru
- 1 citrón (šťava aj kôra)
- 4-5 hviezdičiek anízu
- 1 vanilkový struk (voliteľné)
Postup
- Príprava sliviek: Slivky dôkladne umyte, rozrežte na polovice a odstráňte kôstky. Ak sú slivky veľké, môžete ich nakrájať na štvrtiny.
- Príprava sirupu: V hrnci zmiešajte vodu, cukor, šťavu z jedného citróna a jeho jemne nastrúhanú kôru. Pridajte anízové hviezdičky a vanilkový struk rozrezaný na polovicu (ak používate). Zmes priveďte k varu a potom varte na miernom ohni asi 5-10 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí a sirup neprevezme arómu anízu a vanilky.
- Plnenie pohárov: Pripravte si sterilizované sklenené poháre. Do pohárov naložte slivky a zalejte ich horúcim sirupom tak, aby boli úplne ponorené. Do každého pohára pridajte aj kúsok vanilkového struku a anízovú hviezdičku pre dekoráciu a extra chuť. Poháre dôkladne uzavrite sterilizovanými viečkami.
- Sterilizácia: Poháre vložte do veľkého hrnca s vodou tak, aby boli ponorené aspoň do polovice. Vodu priveďte k varu a sterilizujte poháre asi 15-20 minút.
- Skladovanie: Sterilizované poháre vyberte z hrnca a nechajte ich vychladnúť pri izbovej teplote. Vychladnuté poháre uložte na tmavé a chladné miesto. Takto pripravený kompót vydrží niekoľko mesiacov.
Tipy
- Kompót môžete podávať samotný, alebo ho využiť ako prísadu do rôznych dezertov, napríklad na zmrzlinu alebo do jogurtu.
- Ak nemáte radi aníz, môžete ho nahradiť iným korením, napríklad škoricou alebo klinčekmi.
- Experimentujte s množstvom cukru podľa sladkosti sliviek a vašej chuti.
Slivkový kompót s anízom otázky a odpovede
Musím použiť aníz?
Aníz dodáva kompótu jedinečnú a príjemnú chuť, ale ak ho nemáte radi, môžete ho nahradiť iným korením, napríklad škoricou, klinčekmi alebo kardamónom.
Je potrebné používať vanilkový struk?
Vanilkový struk je voliteľný, ale pridáva kompótu extra vrstvu arómy. Ak ho nemáte, môžete použiť vanilkový extrakt alebo vanilkový cukor, alebo ho vynechať úplne.
Ako dlho vydrží kompót skladovaný?
Ak je kompót správne pripravený a sterilizovaný, môže vydržať niekoľko mesiacov až rok. Skladujte ho na tmavom a chladnom mieste, ako je špajza alebo pivnica.
Môžem použiť menej cukru?
Áno, množstvo cukru môžete upraviť podľa svojej chuti a sladkosti sliviek. Pamätajte však, že cukor tiež pomáha konzervovať kompót, takže jeho výrazné zníženie môže ovplyvniť trvanlivosť.
Musím kompót sterilizovať?
Áno, sterilizácia je kľúčová na zabezpečenie dlhodobej trvanlivosti kompótu a prevenciu rastu baktérií. Bez sterilizácie by sa kompót mohol rýchlo pokaziť.
Môžem pridať iné ovocie do kompótu?
Áno, môžete experimentovať a pridať do kompótu aj iné ovocie, ako sú jablká, hrušky alebo bobuľovité ovocie. Prispôsobte množstvo cukru a korenín podľa použitého ovocia.
Je možné kompót pripraviť bez citrónu?
Citrón dodáva kompótu jemnú kyslosť a pomáha zachovať farbu ovocia. Ak nemáte citrón, môžete použiť iný druh kyseliny, napríklad limetku alebo pomarančovú šťavu.