Špagety carbonara sú veľmi chutným talianskym pokrmom, ktorého príprava zaberie približne 30 minút. Na toto jedlo vám budú stačiť špagety, slanina, vajcia, parmezán, trochu olivového oleja, soľ a korenie.
Ingrediencie
- 1 balíček špagiet
- 100 g slaniny
- 3 vajcia
- 1 vaječný žĺtok
- 100 g pecorino romano alebo parmezán
- 1 PL olivového oleja
- Čierne korenie
- Soľ
Postup
- Vo veľkej panvici alebo hrnci rozohrejeme olivový olej, opečieme slaninu do chrumkava a odstavíme.
- V miske dobre vyšľaháme celé vajcia a žĺtok. Vmiešame nastrúhaný syr a odložíme.
- Špagety uvaríme v poriadne slanej vode. Cestoviny scedíme, časť vody z varenia si odložíme.
- Do väčšej panvici vložíme cestoviny s vaječnou zmesou, slaninou spolu s tukom zo slaniny. Poriadne premiešame, aby boli všetky špagety natreté zmesou. Dochutíme soľou, pridáme vodu z cestovín, rýchlo premiešame a hneď odstavíme z ohňa.
- Omáčka by mala mať krémovú textúru, ktorá sa stratí, ak cestoviny zostanú na ohni príliš dlho. Cieľom je uvariť vajce teplom cestovín a nie teplom ohňa.
- Podávame ihneď s množstvom korenia a podľa potreby s väčším množstvom parmezánu.