Špenátová pizza s medom je originálny recept, ktorý kombinuje tradičné prvky pizze s nečakanými prísadami. Základom pizze je cesto, ktoré je v tomto prípade zvyčajne tenšie a chrumkavejšie. Na cesto sa potom nanesie omáčka, ktorá sa môže líšiť podľa chuti a preferencií. V prípade špenátovej pizze sa zvyčajne používa krémová omáčka, ktorá obsahuje špenát a syr.
Táto pizza je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú niečo nové a originálne na svojom tanieri. Špenátová pizza s medom môže byť dobrým spôsobom, ako zahrnúť do svojho jedálnička viac zeleniny a zároveň si vychutnať nečakané chute a kombinácie.
Ingrediencie
Cesto
- 180 ml teplej vody
- 8 g sušeného droždia
- ½ PL olivového oleja
- ½ PL medu
- 220 g celozrnnej múky
- ½ ČL soli
Na pizzu
- 1 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka soli
- 75 g špenátového pretlaku
- 115 g syra ricotta
- 25 g nastrúhaného parmezánu
- 1 ČL sušeného oregana
- Mletá červená paprika
- 200 – 300 g strúhaného syra mozzarella
Postup
- Do misky dáme teplú vodu a sušené droždie. Necháme 5 minút postáť. Potom primiešame med a olej. Nakoniec pomaly primiešavame múku a soľ a pomocou robotického mixéra alebo ručne miesime, kým sa cesto nespojí. Potom necháme na nízkej rýchlosti miesiť ešte asi 5 minút. Takto vymiesené cesto vložíme do naolejovanej misy, prikryjeme a necháme na teplom mieste 20-30 minút.
- Rúru si predhrejeme na 220 °C a okrúhlu formu na pizzu vymažeme olejom. Cesto jemne vyvaľkáme a vložíme do pripravenej formy alebo pomocou rúk roztláčame cesto priamo vo forme.
- V malej miske zmiešame olivový olej, soľ a mletý cesnak. Pomocou cukrárskeho štetca túto zmes rovnomerne rozotrieme na cesto.
- Rozmrazený špenát vložíme do čistej kuchynskej utierky, ktorá nepúšťa vlákna a vyžmýkame prebytočnú vodu. Scedený špenát vložíme do mixéra. Potom pridáme ricottu, oregano, parmezán, mletú červenú papriku a mixujeme, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Túto zmes rovnomerne rozotrieme na pripravené cesto na pizzu. Navrch dáme syr mozzarella.
- Pečieme 18-20 minút, alebo kým sa syr neroztopí a nesfarbí jemne do zlatova. Pred krájaním a podávaním necháme pizzu 5-10 minút vychladnúť.
Čo je špenátová pizza s medom?
Špenátová pizza s medom je druh pizzy, ktorá je plnená špenátom, syrom a obliata sladkým medom. Táto kombinácia dáva pizze vynikajúci chuťový zážitok.
Aký druh cesta sa používa na špenátovú pizzu s medom?
Na špenátovú pizzu s medom sa zvyčajne používa klasické pizzové cesto, ktoré sa pripravuje z múky, kvasníc, vody, soli a oleja.
Ako sa pripravuje špenátová pizza s medom?
Na prípravu špenátovej pizzy s medom si pripravíme pizzové cesto a rozvinieme ho na pekáč. Potom na cesto nanesieme nasekaný špenát, syr a cesnak a posypeme korením. Pečieme v rúre, kým cesto nezhnedne a syr neztuhne. Potom vyberieme pizzu z rúry a pokvapkáme ju medom. Necháme ju trochu vychladnúť a potom podávame.
Aké sú možnosti variácií špenátovej pizze s medom?
Jednou z možností variácie špenátovej pizzy s medom je pridanie kúskov kuracieho mäsa alebo klobásy. Ďalšou možnosťou je pridanie cherry paradajok, olív alebo sušených paradajok. Môžete tiež použiť rôzne druhy syrov, napríklad mozzarellu, feta alebo gorgonzolu.