Pesto sa vždy pripravuje podľa chuti a na základe dostupných ingrediencií. Pesto pochádza z talianskeho Janova z rímskych čias, keď Janovčania drvili vlašské orechy s bylinkami a cesnakom. Na pesto sa odporúča vždy použiť len čerstvá bazalka.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na bazalkové pesto
- 2 hrnčeky čerstvých lístkov bazalky
- 1/2 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
- 1/3 hrnčeka píniových orieškov (môžete nasekané vlašské orechy)
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy bazalkového pesta
- Do sekáčika alebo mixéra si dáme bazalku a oriešky a rozmixujeme. Pridáme cesnak a parmezán alebo a mixujeme. Gumovou špachtľou zoškriabeme boky mixéra.
- Mixér necháme zapnutý a pomaličky prilievame olivový olej malým prúdom. Občas zastavíme, aby sme zoškriabali pesto z bokov mixéra.
- Dochutíme soľou a korením.