Preskočiť na obsah

Vanilkovo-broskyňové muffiny

    Vanilkovo broskyňové muffiny - originálny recept

    Tieto broskyňové muffiny sú vyrobené z jemne koreneného cesta a zrelých, šťavnatých broskýň. Do prázdnych košíčkov treba pridať 1 až 2 polievkové lyžice vody. Takto sa košíčky s vodou zohrejú rovnakou rýchlosťou ako košíčky s muffinovým cestom, čo pomôže muffinom upiecť sa rovnomerne.

    Ingrediencie

    • 195 g hladkej múky 
    • 150 g cukru plus 1 PL na muffiny 
    • 2 ČL prášku do pečiva 
    • 1 lČL mletého zázvoru plus 1/8 ČL na muffiny 
    • 1 ČL mletej škorice plus 1/8 ČL na muffin 
    • Štipka soli 
    • 80 ml rastlinného oleja 
    • 1 veľké vajce 
    • Cca 100 ml plnotučného mlieka 
    • 1 a ½ ČL vanilkového extraktu 
    • 1 – 2 veľké zrelé broskyne nakrájané na malé kúsky 

    Postup

    1. Rúru si predhrejeme na 200 °C a plech na muffiny si vystelieme papierovými košíčkami. 
    2. Vo veľkej mise si zmiešame múku, 150 g cukru, prášok do pečiva, zázvor, škoricu a soľ. Do druhej misy dáme rastlinný olej a vajce. Vyšľaháme a pridáme mlieko a vanilkový extrakt. Znova premiešame a prelejeme do misy so suchými ingredienciami. Jemne premiešame drevenou varechou a nakoniec primiešame broskyne.  
    3. Do pripravených papierových košíčkov dávkujeme lyžicou cesto cca do ¾. 
    4. Cukrovú polevu pripravíme zmiešaním 1 PL cukru s 1/8 ČL zázvoru a 1/8 ČL škorice a jemne pokvapkáme vrch muffín.  
    5. Pečieme 15 až 20 minút, kým nie je špáradlo zapichnuté do stredu suché. Po dopečení necháme 5 minút na plechu a potom vyberieme muffiny na mriežku a necháme vychladnúť.  
    Ďalšie inšpirácie