Vedeli ste o tom, že výdatné bolonské špagety nemusia obsahovať žiadne mäso? Táto vegetariánska verzia je plná šošovice a navyše je veľmi zdravá a chutná.
Ingrediencie
- 1 bal. špagety
- 1 PL olivový olej
- 1 žltá cibuľa
- 1 mrkva
- 2 stonky zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymián
- čerstvé oregano
- 500 ml vody
- 1 plechovka drvených paradajok
- 210 g šošovice
- Čerstvá bazalka
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
- Šťava z 1/2 citróna
Postup
- Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríme špagety, kým nebudú al dente. Scedíme a špagety odložíme bokom.
- Do veľkej panvice si dáme rozohriať olej. Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a restujeme do mäkka asi 5 minút. Primiešame cesnak, tymian a oregano a restujeme ďalšiu minútu.
- Potom pridáme drvené paradajky a namočenú a opláchnutú šošovicu. Prilejeme vodu, ktorou opláchneme plechovku od paradajok a nalejeme do hrnca. Dochutíme soľou, korením, červenou paprikou a čerstvou nasekanou bazalkou. Privedieme do varu, znížime teplo a varíme, kým šošovica nezmäkne (asi 1 hodinu). Ak je omáčka príliš hustá, prilejeme viac vody.
- Pred podávaním prilejeme citrónovú šťavu, špagety a podľa potreby soľ a korenie. Poriadne premiešame. Servírujeme posypané strúhaným parmezánom.