Reklama
Slovenská kuchyňa

Výborný a rýchly hrnčekový koláč – najlepší, fantastický, zdravý a jednoduchý

Reklama

Potrebujete upiecť niečo rýchle a jednoduché? Riešením je hrnčekový koláč, ktorý dokážete podávať do 30 minút. Je hneď hotový, nezašpiníte si kuchyňu a návšteva bude nadšená. V tomto recepte si ukážeme, ako sa dá takýto koláč veľmi rýchlo pripraviť.

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnček oleja
  • 1x vajce
  • 1x prášok do pečiva
  • Marhule (môže byť aj kompót)

Postup prípravy

  1. Do väčšej misy pridáme postupne dva hrnčeky polohrubej múky, jeden hrnček mlieka, jeden prášok do pečiva, jeden hrnček práškového cukru, pol hrnčeka oleja a jedno vajce.
  2. Všetky suroviny v mise poriadne premiešame.
  3. Hotové a premiešané cesto vylejeme na plech a rozložíme po celej ploche.
  4. Na cesto rovnomerne poukladáme marhule.
  5. Rúru vyhrejeme na 200 ºC a koláč pečieme približne 15 – 20 minút.

Najčastejšie otázky

Čo je to hrnčekový koláč?

Hrnčekový koláč je druh dezertu, ktorý sa pripravuje pomocou hrnčekov. Je to rýchly a jednoduchý spôsob, ako si užiť sladkú pochúťku bez veľkého množstva prác a umývania riadu.

Aké druhy hrnčekových koláčov existujú?

Existuje mnoho druhov hrnčekových koláčov, ktoré sa líšia typom cesta a prísadami. Medzi najpopulárnejšie patria čokoládový hrnčekový koláč, jahodový hrnčekový koláč, orechový hrnčekový koláč, mrkvový hrnčekový koláč a mnoho ďalších.

Reklama

Môže sa hrnčekový koláč pripraviť bez vajec alebo mlieka?

Áno, existujú recepty na hrnčekový koláč, ktoré nevyžadujú vajcia alebo mlieko. Namiesto vajec môžete použiť náhradu ako je napríklad rozdrvená banánová dužina, jogurt alebo jablkový pyré. Mlieko sa tiež dá nahradiť mandľovým mliekom alebo vodou.

Môžem použiť náhradu za múku?

Áno, môžete použiť náhradu za múku v hrnčekovom koláči, ak máte nejaké osobné preferencie alebo potravinové obmedzenia. Niektoré bežné náhrady za múku zahŕňajú mandľovú múku, kokosovú múku, celozrnnú múku alebo múku zo semien chia. Všimnite si však, že každá náhrada môže ovplyvniť konzistenciu a chuť koláča, takže si dôkladne prečítajte recept a zistite odporúčané množstvo a postup.

Ako môžem ozdobiť hrnčekový koláč?

Hrnčekový koláč môžete ozdobiť rôznymi spôsobmi podľa vášho vkusu. Môžete naňho použiť polevu z cukru, posypku z orechov alebo čokolády, čerstvé ovocie, šľahačku, orechové kúsky alebo jednoducho posypať trochou práškového cukru. Fantázii sa medze nekladú, takže si môžete vybrať ozdobu, ktorá sa vám páči a zodpovedá chuti vášho koláča.

Ako skladujem nezjedený hrnčekový koláč?

Ak vám zostane nezjedený hrnčekový koláč, môžete ho skladovať v chladničke v hermeticky uzatvorenom obale. V chladničke by mal vydržať 1-2 dni. Pred konzumáciou ho môžete ohriať v mikrovlnnej rúre alebo v rúre na krátky čas, aby sa zohrial.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023
Reklama

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023

Jahodové maslo – recept na úžasnú pochúťku

Jahodové maslo je lahodný a jednoduchý spôsob, ako využiť čerstvé jahody a vytvoriť si svoje vlastné ovocné maslo. Je to…

5 júna, 2023