Preskočiť na obsah

Cookies plnené slaným karamelom s kúskami čokolády

    Cookies plnené slaným karamelom s kúskami čokolády

    Ak patríte medzi milovníkov sladkých pochúťok a radi skúšate nové recepty, máme pre vás niečo skutočne výnimočné. Predstavte si kombináciu jemne sladkých cookies plnených bohatým a slaným karamelom, to všetko s lahodnými kúskami čokolády. Tento recept na cookies plnené slaným karamelom je presne tým, čo potrebujete, aby ste si doma vytvorili nezabudnuteľný dezert, ktorý poteší všetky zmysly.

    Tieto cookies plnené slaným karamelom nie sú len obyčajným sladkým občerstvením – sú dokonalou súhrou kontrastov. Slaný karamel, ktorý je skrytý v strede každého kúsku, dodáva sušienkam úžasnú chuťovú hĺbku, zatiaľ čo čokoláda prispieva svojou krémovosťou a jemnou sladkosťou. Každé sústo vás prekvapí výbuchom chutí, ktoré sa dokonale dopĺňajú a vytvárajú harmóniu sladkého a slaného, krémového a chrumkavého.

    Príprava týchto cookies si vyžaduje trochu viac času a trpezlivosti, najmä pri príprave domáceho karamelu, ale výsledok určite stojí za to. Karamel, ktorý sa roztápa v ústach a jemne vyteká z každej sušienky, je skutočným vrcholom tohto receptu. Navyše, použitie medu v recepte pridáva sušienkam ďalšiu vrstvu sladkosti a jemnú, zemitú arómu.

    Prečo sa teda nepustiť do pečenia? Vychutnajte si tieto cookies plnené slaným karamelom s pohárom mlieka, šálkou kávy alebo len tak samotné. Sú ideálne na rodinné oslavy, stretnutia s priateľmi, alebo ako sladká odmena pre seba po náročnom dni. Pripravte sa na to, že si tento recept zamilujete a budete sa k nemu radi vracať. Každý, kto ochutná tieto cookies plnené slaným karamelom, bude určite žiadať recept – sú to sušienky, ktoré zanechajú dojem!

    Cookies plnené slaným karamelom

    Ingrediencie

    Karamel

    • ½ šálky smotany na šľahanie
    • 2 lyžice masla
    • ¾ šálky kryštálového cukru
    • 2 lyžice medu
    • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
    • ½ čajovej lyžičky soli

    Cookies

    • 2 šálky hladkej múky
    • ½ čajovej lyžičky soli
    • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
    • ¼ čajovej lyžičky prášku do pečiva
    • ½ šálky masla, zmäknutého
    • ½ šálky kryštálového cukru
    • ¼ šálky medu
    • 1 vajce, izbovej teploty
    • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
    • 1 šálka nasekanej čokolády + extra na ozdobu

    Postup

    1. Príprava karamelu: V hrnci zmiešajte smotanu na šľahanie a maslo. Varte, kým sa maslo neroztopí, čo trvá približne minútu. Pridajte cukor a med. Za častého miešania varte, kým zmes nedosiahne teplotu približne 120 °C, čo trvá 10 až 15 minút. Odstavte z ohňa a za stáleho miešania pridajte vanilkový extrakt a soľ. Zmes prelejte do formy o rozmere 12×8 palcov (alebo 8×8 palcov), ktorú ste predtým vystlali papierom na pečenie. Nechajte vychladnúť. Karamel stuhne počas chladenia, čo môže trvať až 2 hodiny. Po 30 až 60 minútach chladenia pri izbovej teplote môžete karamel preložiť do chladničky, aby stuhol rýchlejšie.
    2. Príprava cesta na sušienky: V miske zmiešajte múku, soľ, jedlú sódu a prášok do pečiva. Do misy stojanového mixéra pridajte zmäknuté maslo a ½ šálky cukru. Pomocou nástavca na miešanie vyšľahajte maslo a cukor na stredne vysokej rýchlosti do nadýchanej konzistencie, čo trvá približne 2 minúty. Počas miešania raz zastavte a oškrabte steny misy. Pridajte ¼ šálky medu a šľahajte ešte 30 sekúnd. Pridajte vajce a vanilkový extrakt a šľahajte ďalších 30 sekúnd. Pridajte zmes múky a miešajte, kým sa nespojí, pričom občas zastavte a oškrabte steny a dno misy podľa potreby. Do cesta na sušienky vmiešajte nasekané kúsky čokolády.
    3. Tvarovanie a pečenie sušienok: Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie. Z cesta na sušienky vytvarujte guľôčky veľkosti golfovej loptičky a položte ich na plech. Ak karamel ešte nestuhol, uložte cesto do chladničky. Predhrejte rúru na 180 °C. Keď karamel stuhne, vyberte ho z formy. Ostrým nožom ho nakrájajte na kocky veľkosti približne ¾ palca (asi 2 cm). Do každej guľôčky cesta na sušienky vtlačte kocku karamelu. Cesto opäť zrolujte, aby bol karamel v strede cesta. Sušienky na plechu umiestnite vo vzdialenosti 5 až 7 cm od seba a pečte na strednom rošte 12 až 15 minút, alebo kým nebudú na vrchu zlatohnedé. Voliteľne ozdobte horúce sušienky ďalšou nasekanou čokoládou, nechajte vychladnúť a podávajte.

    Cookies plnené slaným karamelom otázky a odpovede

    Ako dlho trvá príprava týchto sušienok?

    Príprava sušienok vrátane prípravy karamelu a pečenia trvá približne 3 hodiny. Väčšina času je potrebná na chladenie karamelu, aby dostatočne stuhol na plnenie sušienok.

    Môžem použiť kupovaný karamel namiesto domáceho?

    Áno, ak nemáte čas na prípravu domáceho karamelu, môžete použiť kvalitný kupovaný karamel. Uistite sa, že je dostatočne hustý, aby ho bolo možné vložiť do stredu sušienok.

    Môžem karamel pripraviť vopred?

    Áno, karamel môžete pripraviť deň vopred a skladovať ho v chladničke, kým ho budete potrebovať. Pred použitím ho nechajte mierne zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa s ním lepšie pracovalo.

    Ako skladovať tieto sušienky?

    Sušienky je najlepšie skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote, kde vydržia čerstvé 3 až 4 dni. Ak chcete predĺžiť ich trvanlivosť, môžete ich uložiť do chladničky, ale pred podávaním ich nechajte znovu zmäknúť na izbovú teplotu.

    Môžem zmraziť cesto na sušienky?

    Áno, cesto na sušienky môžete zmraziť. Vytvarujte guľôčky cesta, uložte ich na plech a dajte do mrazničky. Po zamrazení ich preneste do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka na mrazenie. Pri pečení ich nechajte mierne rozmraziť a postupujte podľa receptu.

    Čo robiť, ak sa karamel pri krájaní príliš lepí?

    Ak sa karamel pri krájaní lepí na nôž, skúste ho mierne schladiť v chladničke, aby stuhol viac, alebo použite nôž namočený do horúcej vody, ktorý potom rýchlo osušte pred krájaním.

    Ďalšie inšpirácie