Preskočiť na obsah

Najlepšia detská výživa, recept na jablkovú výživu pre kojencov

Jablká – jemné, chutné a plné vitamínov, sú jedným z najobľúbenejších plodov na svete, a právom. Od doby, keď naši predkovia zbierali divoké jablká v lesoch, až po dnešné dámy, ktoré pečú jablkové koláče, tieto skvosty prírody nám pripomínajú teplo domova a bezpečie. Pre našich najmladších je práve jablková detská výživa najlepší spôsob, ako ich zoznámiť s ovocím a jeho blahodarnými účinkami na zdravie.

Jablková detská výživa je ideálnym začiatkom na ceste k zdravej strave pre naše deti. S jemnou a hladkou konzistenciou, prirodzenou sladkosťou a bohatstvom vitamínov, táto výživa je nielen výživná, ale aj lahodná. A keďže vieme, aké je dôležité zaistiť našim deťom len to najlepšie, mnohí z nás sa rozhodnú vyrobiť si domácu detskú výživu.

V tomto recepte sa budeme venovať tajomstvám prípravy dokonalej jablkovej detskej výživy. Prevedieme vás krok za krokom procesom, aby ste si boli istí, že váš malý gurmán dostane to najlepšie, čo môžu jablká ponúknuť. Pridajte sa k nám a objavte radosť z pripravovania zdravých a chutných pokrmov pre vaše najdrahšie poklady.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na detskú výživu

  • 4 stredné jablká (odporúčané sú mäkšie a sladké odrody, napr. Golden Delicious alebo Royal Gala)
  • Voda na prípadné riedenie
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy detskej výživy

Príprava surovín

Jablká dôkladne umyte, ošúpte, vyberieme jadrovníky a nakrájajte na menšie kúsky.

Varenie

Jablká vložte do hrnca a pridajte trochu vody, tak aby bola dno hrnca len mierne zakryté. Privedieme k varu a potom znížte teplotu. Varte jablká pod pokrievkou na miernom ohni, približne 10-15 minút alebo kým nie sú mäkké a ľahko sa rozmixujú.

Mixovanie

Mäkké jablká preložte do mixéra alebo použite pasírovač a rozmixujte na hladké pyré. Ak je pyré príliš husté, môžete pridať trochu vody z varenia a opäť rozmixovať, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.

Podávanie

Pyré môžete podávať teplé alebo chladné. Pred podaním sa uistite, že má príjemnú teplotu a nie je príliš horúce. Ostatné nepoužité pyré naplníme do pohárov a sterilizujeme.

Plnenie pohárov

Naplňte horúce poháre teplým jablkovým pyré takmer po okraj, pričom nechajte cca 2 cm voľného miesta. Uzavrite poháre sterilizovanými viečkami.

Varenie v hrnci

Vložte poháre do veľkého hrnca s vodou, tak aby voda pokrývala poháre aspoň o 2 cm. Varte približne 20 minút.

Chladenie

Po ukončení sterilizácie poháre opatrne vyberte a nechajte ich úplne vychladnúť. Sterilizované jablkové pyré by malo vydržať v uzavretých pohároch niekoľko mesiacov pri skladovaní na chladnom a tmavom mieste. Pred konzumáciou vždy skontrolujte, či je viečko pevne uzavreté a či na povrchu pyré nie je vidieť známky plesní.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na detskú výživu

Najčastejšie otázky o detskej výžive

Čo je jablkové pyré?

Jablkové pyré je zmes rozdrvených a zmiešaných jabĺk, ktoré boli uvarené do mäkka a potom rozmixované na hladkú konzistenciu.

Ako môžem použiť jablkové pyré?

Jablkové pyré je vynikajúce ako samostatný dezert, prídavok do jogurtu, ako náplň do koláčov alebo palaciniek, alebo dokonca ako príloha k mäsu.

Môžem pridať do jablkového pyré iné ovocie?

Samozrejme! Jablkové pyré sa dá kombinovať s mnohými druhmi ovocia, ako sú hrušky, maliny, či banány.

Aký druh jabĺk je najlepší pre výrobu pyré?

Je ideálne vybrať sladšie a šťavnaté odrody, ako sú napr. Golden Delicious, Jonagold alebo Gala.

Môžem do jablkového pyré pridať cukor?

Jablkové pyré je samo o sebe dosť sladké, ale ak chcete, môžete pridať trochu cukru alebo iných sladidiel podľa chuti. Odporúčame však najprv vyskúšať bez pridaného cukru.

Ako dlho môže jablkové pyré vydržať v chladničke?

Jablkové pyré by malo vydržať v chladničke 3-5 dní, ak je uložené v dobre uzavretom obale.

Môžem zamraziť jablkové pyré?

Áno, jablkové pyré sa dá výborne zamraziť. Uistite sa, že je v dobre uzavretom obale a môže vydržať v mrazničke až 3 mesiace.

Môže konzumácia jablkového pyré pomôcť pri trávení?

Jablká sú bohaté na vlákninu, takže ich konzumácia môže pomôcť podporiť zdravé trávenie.

Ako môžem dosiahnuť hladšiu konzistenciu pyré?

Pre hladšiu konzistenciu môžete pyré viac rozmixovať alebo precediť cez jemné sito, aby ste odstránili všetky kúsky.

Ako môžem zmeniť chuť jablkového pyré?

Môžete pridať rôzne korenie ako škoricu, muškátový oriešok alebo vanilku, aby ste vytvorili jedinečnú chuť pyré.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie
Skip to content