Preskočiť na obsah

Domáci jahodový džem od babičky

Domáci jahodový džem je sladká a lahodná pochúťka vyrobená z čerstvých jahôd. Jeho príprava je populárnou spôsobom, ako využiť sezónne plody a vytvoriť konzervovaný džem, ktorý môžete vychutnať počas celého roka. Jahodový džem od babičky sa vyznačuje bohatou jahodovou arómou a sladkosťou, ktorá dokonale pasuje na chlieb, pečivo, palacinky alebo ako prísada do dezertov.

Príprava jahodového džemu je relatívne jednoduchá. Začína sa čerstvými, zrelými jahodami, ktoré sa umyjú a zbavia stoniek. Potom sa jahody rozdrvia alebo nakrájajú na menšie kúsky a vložia do hrnca. Pridá sa cukor, ktorý pomáha vytvoriť sladkú chuť a konzervovať džem. Prípadne sa môžu pridať aj iné prísady, ako napríklad citrónová šťava na oživenie chuti alebo pektín na zahusťovanie.

Hrniec s jahodami sa potom umiestni na sporák a pomaly sa zahreje. Jahody sa varia a miešajú, aby sa cukor rozpustil a vytvorila sa želatínová konzistencia. Počas varu sa odstraňuje pena, ktorá sa tvorí na povrchu. Po dosiahnutí požadovanej konzistencie sa džem odstaví z tepla a nechá sa trochu vychladnúť. Potom sa naleje do sterilizovaných pohárov a uzavrie. Výhodou je, že si doma dokážete vyrobiť jahodový džem bez chémie.

Jahodový džem od babičky by mal byť uchovávaný na chladnom a tmavom mieste, čo mu umožňuje dlhšiu trvanlivosť. Môžete si vychutnať jahodový džem kedykoľvek, keď máte chuť na sladkú a ovocnú pochúťku. Môže byť tiež vynikajúcim darčekom pre blízkych a priateľov, ktorí si ocenia jeho čerstvú a prírodnú chuť. Aternatívou je tiež jahodový džem s trstinovým cukrom.

Ingrediencie na jahodový džem

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy jahodového džemu

Príprava jahôd

Jahody si umyjeme, odstopkujeme a veľké kusy prekrojíme na menšie. Do väčšieho hrnca navrstvíme jahody s cukrom. Začneme jahodami a zasypeme ich 1/3 cukru. Pridáme opäť jahody a znova zasypeme cukrom.  Nakoniec dáme poslednú vrstvu jahôd a zasypeme cukrom. Nepremiešavame. Takto pripravené jahody necháme cez noc na chladnejšom mieste (nie v chladničke) ale nikdy nie dlhšie ako 24 hodín.

Premiešanie a mixovanie

Na druhý deň pripravené jahody premiešame. Z jahôd sa uvoľnila šťava a takmer všetok cukor sa rozpustil. Jahody môžeme rozmixovať tyčovým mixérom, pridáme citrónovú šťavu a dáme na oheň. Za stáleho miešania privedieme do varu. Znížime oheň a varíme asi 10 – 15 minút, potom odložíme z ohňa.  

Varenie

Do malého hrnčeka si odoberieme menšie množstvo ( napríklad dve naberačky) a za stáleho miešania varíme, kým nestmavne a neprestane peniť. Tanierik vyberieme z mrazničky a dáme naň menšie množstvo džemu, ktorý ihneď stuhne. Ak je dostatočne tuhý, tak je džem hotový a postupne ho plníme do pripravených sterilizovaných pohárikov.  

Plnenie pohárov

Takýmto spôsobom spracujeme všetku jahodovú zmes. Naplnené poháriky zaviečkujeme a otočíme hore dnom aspoň na 30 minút alebo pokiaľ nevychladnú.  

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na jahodový džem

Najčastejšie otázky o jahodovom džeme

Ako dlho môžem uchovávať jahodový džem?

Jahodový džem môže byť dobre skladovaný po dobu približne 1 až 2 roky, pokiaľ je správne uzavretý a skladovaný na chladnom a tmavom mieste. Je dôležité si všimnúť akékoľvek známky zmeny farby, plesne alebo plesnivého zápachu, ktoré by mohli naznačovať, že džem je zlý.

Ako sa ošetruje plesnivý jahodový džem?

Ak sa na povrchu jahodového džemu objaví plesňový rast, odporúča sa zahodiť celý pohár džemu. Plesňa môže byť toxická a nebezpečná pre konzumáciu. Aby ste predišli plesňovému rastu, je dôležité použiť sterilizované poháre a tesne ich uzavrieť.

Ako môžem zahusťovať jahodový džem?

Ak chcete zahusťovať jahodový džem, môžete použiť pektínový prášok alebo pektínový cukor. Tieto prísady pomáhajú vytvárať želatínovú konzistenciu. Postupujte podľa pokynov na obale, ktoré vám povedia, koľko pektínu pridať na základe množstva ovocia

Aký druh cukru je najlepší na prípravu jahodového džemu?

Väčšinou sa odporúča používať obyčajný biely cukor. Môžete tiež experimentovať s inými druhmi cukru, ako je trstinový cukor alebo demerara cukor, aby ste dosiahli rôzne chuťové profily.

Je jahodový džem vhodný pre diabetikov?

Jahodový džem obsahuje cukor, čo môže mať vplyv na hladinu cukru v krvi. Preto je dôležité, aby diabetici konzumovali jahodový džem s mierou a v rámci svojho stravovacieho plánu. Môžu sa tiež zvážiť nízkosacharidové varianty džemu alebo náhrady cukru pre diabetikov.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie

3 názory na “Domáci jahodový džem od babičky”

  1. Ako začiatočník v domácom konzervovaní som bol prekvapený, ako jednoduchý je tento recept. A výsledok je úžasný – džem má intenzívnu chuť jahôd, je jednoducho vynikajúci.

  2. Pingback: Domáce džemy a marmelády, uchovajte si chuť leta počas celého roka 2023 | Svetové recepty

  3. Pingback: 10 naj receptov, najvyhľadávanejšie recepty 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Skip to content