Preskočiť na obsah

Dulový kompót, domáci recept na zaváranú dulu

Domáci dulový kompót je tradičným ovocným pokrmom, ktorý sa pripravuje z dužiny dúl. Tento sladký a osviežujúci kompót ponúka výnimočnú kombináciu prírodného sladu dulového ovocia a šťavnatosti. Je tiež obľúbeným spôsobom, ako využiť sezónnu pochúťku a zachovať jej chuť aj počas zimných mesiacov.

Na prípravu dulového kompótu sa požadujú zrelé a kvalitné duly. Potom sa umyjú, prerežú a vyberú sa z nich jadrá. Dužinu dúl môžete nakrájať na menšie kúsky veľkosti kociek ľadu.

Dulový kompót je nesmierne flexibilný pokrm, čo znamená, že je možné prispôsobiť ho osobným preferenciám a sezónnym zmenám. Môžeme pridať korenie ako je škorica alebo klinčeky, aby sme zdôraznili chuťové nuansy dúl. Na dochutenie môžeme použiť aj citrónovú šťavu, ktorá dodá kompótu osviežujúci nádych.

Dulový kompót je často podávaný ako samostatný dezert alebo príloha. Teplý dulový kompót s vanilkovou zmrzlinou je obľúbenou kombináciou, ktorá spája horúcu a studenú textúru s kontrastom chutí. Je tiež skvelý ako náplň do koláčov, zákuskov alebo palaciniek. Tento kompót patrí medzi najobľúbenejšie recepty z dule.

Hotový kompót môžete uložiť na nasledujúce chladné mesiace. Pokrájané ovocie na uloží do sterilizovaných pohárov a zaváracích pohárikov a hermeticky uzavrie. Tento spôsob umožní dlhšiu trvanlivosť a možnosť vychutnať si letné chute počas celého roka.

Veselé dulové kompóty sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Obsahujú vitamín C, vitamín A, draslík a vlákninu. Konzumácia dulového kompótu môže podporiť trávenie a imunitný systém.

Výroba dulového kompótu je skvelým spôsobom ako si vychutnať sezónne ovocie v chutnej a osviežujúcej podobe. Jeho využitie je široké – od samostatného podávania po rôzne kulinárske experimenty. Dulový kompót nám prináša chuťový zážitok, ktorý sa spája s prírodou a tradíciou, a je neodmysliteľnou súčasťou domácej kuchyne.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na dulový kompót

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy dulového kompótu

Sterilizácia pohárov

Poháre a viečka sterilizujte v horúcej vode alebo v rúre pred naplnením. Na sterilizáciu je vhodná aj umývačka riadu.

Príprava sirupu

Do hrnca dajte vodu a cukor. Ak chcete dajte aj voliteľné koreniny napríklad škoricu, klinčeky alebo môžete pridať aj vanilku. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom pridajte šťavu a kôru z citróna a nechajte povrieť ešte 2 – 3 minúty.

Plnenie pohárov

Duly umyte, očistite a nakrájajte na kocky. Sterilizované poháre naplňte pripravenými dulami a potom ich zalejte sirupom asi 1 cm od okraja.

Uzavretie a skladovanie

Uzavrite poháre a nechajte ich vychladnúť hore dnom. Po vychladnutí ich uskladnite na chladnom a tmavom mieste. V prípade, ak ste poháre nesterilizovali, hotový kompót sterilizujte asi 20 minút pri 95°C.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na dulový kompót

Najčastejšie otázky o dulovom kompóte

Aké ovocie sa používa na prípravu dulového kompótu?

Na prípravu dulového kompótu sa používa zrelé ovocie dúl. Dule sa umyjú, očistia a dužina sa nakrája na menšie kúsky.

Dá sa do dulového kompótu pridať korenie?

Áno, do dulového kompótu sa môže pridať korenie ako škorica, vanilkový struk, klinčeky a podobne, aby sa zvýraznili chuťové nuansy.

Ako sa podáva dulový kompót?

Dulový kompót sa často podáva ako samostatný dezert alebo príloha. Môžete ho podávať teplý alebo studený. Často sa kombinuje s vanilkovou zmrzlinou.

Aké sú zdravotné výhody konzumácie dulového kompótu?

Dule sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré môžu prispieť k celkovému zdraviu. Obsahujú vitamín C, vitamín A a vlákninu.

Dá sa dulový kompót použiť v iných receptoch?

Áno, dulový kompót môžete použiť ako náplň do koláčov, zákuskov, palaciniek a podobne.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie
Skip to content