Preskočiť na obsah

Grécka fazuľová polievka je veľmi výživná a sýta. Fazuľa je bohatá na vlákninu, ktorá v kombinácii s vodou alebo tekutinou spôsobí, že sa budete dlhšie cítiť sýti. Fasolada je polievka s vysokým obsahom bielkovín, železa a vitamínu B.

Ingrediencie

  • 500 g suchej bielej fazule  
  • 3-4 mrkvy 
  • 1 veľkú bielu cibuľu  
  • 3 stonky zeleru 
  • 130 ml extra panenského olivového oleja 
  • 2 lyžice paradajkovej pasty 
  • štipka papriky  
  • soľ  
  • čierne mleté ​​​​korenie

Postup

  1. Fazuľu vložíme do hrnca a prilejeme vodu, pokým nebude fazuľa úplne ponorená. Privedieme do varu, znížime teplotu a varíme 30 – 35 minút do polomäkka. Potom fazuľu scedíme e odložíme bokom. 
  2. Nakrájame si nadrobno cibuľu, mrkvu a zeler. Do hlbokej panvice pridáme 3-4 lyžice olivového oleja a nakrájanú zeleninu. Restujeme asi 2 minúty, pridáme paradajkovú pastu a restujeme ešte ďalšiu minútu. 
  3. Do panvice pridáme predvarenú fazuľu a zalejeme vriacou vodou aby bola mierne nad fazuľou. Prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 35 minút, kým nebude fazuľa mäkká. 
  4. Pred koncom varenia pridáme zvyšný olivový olej, osolíme a okoreníme. Varíme ešte niekoľko minút, kým polievka nezhustne. Servírujeme s olivami a chlebom.
Ďalšie inšpirácie